pomoć u borbi protiv koronavirusa

Iran prvi put nakon 60 godina traži pomoć MMF-a

Šef iranske Centralne banke je kazao da je u pismu šefici MMF-a zatražio pet milijardi američkih dolara iz tog hitnog fonda da pomogne u borbi protiv koronavirusa
3796 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Teherana, Foto: AP
Detalj iz Teherana, Foto: AP

Iran je tražio da mu se odmah omogući pristup finansijskoj pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji nije davao zajmove Teheranu od 1962. godine.

Iran je saopštio da je pomoć tražio kako bi se borio protiv epidemije novog koronavirusa.

"Naša centralna banka traži pristup brzom instrumentu finansiranja MMF-a", rekao iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif preko Tvitera.

On je pozvao Savjet guvernera MMF-a, gdje nijedna odluka ne može biti donijeta bez odobrenja Vašingtona, da odgovori na taj zahtjev na odgovoran način.

Šef iranske Centralne banke, Abdolnaser Hemati, je preko svog Instagrama napisao da je u pismu šefici MMF-a zatražio pet milijardi američkih dolara iz tog hitnog fonda da pomogne u borbi protiv koronavirusa.

Iranska privreda teško je pogođena i američkim sankcijama koje su takođe blokirale njegovu prodaju nafte.

Nedavno izbijanje epidemije koronavirusa samo je pojačalo ekonomske nevolje. Svi susjedi Irana zatvorili su granice Irancima, a brojne zemlje prekinule saobraćajne veze sa Iranom, uključujući i pomorske u nekim slučajevima, što takođe utiče na uvoz.