Tramp izrazio podršku organizaciji za pravo na nošenje oružja

On je, poslije masovnog ubistva u školi na Floridi, prošle nedjelje iznio predloge za neke mjere kontrole nošenja oružja, čemu bi se mogla usprotiviti NRA, moćni lobista u američkoj politici
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2018. 17:10h

Američki predsjednik Donlad Tramp danas je izrazio snažnu podršku organizaciji Nacionalno udruženje za oružje (NRA), pošto je prethodno predložio mjere za strožiju kontrolu kupovine oružja dok se poslije masovnog ubistva u školi na Floridi traži ograničenje prava na nošenje oružja.

Tramp je, poslije masovnog ubistva u školi na Floridi, prošle nedjelje iznio predloge za neke mjere kontrole nošenja oružja, čemu bi se mogla usprotiviti NRA, moćni lobista u američkoj politici.

Predsjednik SAD je na Tviteru naveo da su lideri organizacije NRA "veliki ljudi i velike američke patriote".

"Oni vole našu zemlju i uradiće pravu stvar", naveo je Tramp.

Predsjednik NRA Vejn Lapjer danas je optužio demokrate i medije za reakcije poslije incidenta u Floridi i pozive da se ograniči pravo na nošenje oružja.

On je optužio Federalni istražni biro (FBI), mentalne bolesti, bezbjednost u školama, kao i zone "bez oružja" za masakr u školi, prenio je CNN.

Lapjer je rekao da oni koji žele da ograniče pravo na nošenje oružja "mrze individua slobode".

Tramp je u jednom od današnjih tvitova naveo da će se snažno založiti za strožije mjere, poput obuhvatnih provjera pri kupovini oružja, psihičko zdravlje, kao i podizanje starosne granice na 21 godinu i okončanje prodaje "bamp stok" naprava koje obične puške pretvaraju u automatske.

NRA je juče saopštila da se protivi bilo kakvim razgovorima o podizanju starosne granice za kupovinu oružja na 21 godinu.

"Zakonodavni predlozi koji bi sprječavali odrasle ljude koji se pridražavaju zakona starosti 18-20 godina da kupuju puške i sačmarice u suštini i, zabranjuje da kupuje bilo koje oružje čime ih lišavaju njihovog ustavnog prava na samozaštitu", navela je NRA.

Tramp je danas negirao je da je predložio da se oružje da nastavnicima kako bi se spriječili incidenti u školama i dodao da je predložio da se razmotri da oružje dobiju nastavnici koji znaju da ga koriste.

"Nikad nisam rekao 'dajte nastavnicima oružje' kao što tvrde lažne vijesti CNN i NBC. Ono što sam rekao je da se razmotri mogućnost davanja 'skrivenog oružja' nastavnicima koji znaju da ga koriste, s iskustvom vojne ili specijalne obuke - samo najboljim", naveo je Tramp na Tviteru.

Tramp je sinoć na sastanku s učenicima srednje škole sa Floride koji su preživjeli napad u kojem je ubijeno 17 đaka i profesora, rekao da podržava da neki nastavnici i drugi zaposleni u školama nose skriveno oružje kako bi se spriječili upadi.

On je danas rekao da bi 20 odsto nastavnika moglo da reaguje oružjem "ako bolesni divljak dođe u školu s lošim namjerama".

"Veoma obučeni nastavnici bi služili kao odvraćanje za kukavice koje to rade. Daleko veća prednost sa mnogo manje troškova nego čuvari. Škola 'bez oružja' je magnet za loše ljude. Napadi bi bili okončani", dodao je Tramp.

Bonus video: