Bajden se obavezao da će izabrati ženu na mesto potpredsjednika SAD

Sanders je isto rekao da će najvjerovatnije izabrati ženu da bude kandidat za potpredsjednika
853 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: AP
Bajden, Foto: AP

Favorit za predsjedničkog kandidata demokrata, Džo Bajden, obavezao se da će izabrati ženu kao kandidata za podpredsjedničko mjesto i da se zajedno sa njim suoči sa Donaldom Trampom na predsjedničkim izborima SAD u novembru.

"Brojne žene imaju kvalitete da postanu predsjednici u budućnosti. Ja ću odrediti ženu za potpredsjednika", izjavio je Bajden u televizijskom duelu sa svojim demokratskim rivalom za predsjedničkog kandidata stranke Bernijem Sandersom.

Sanders je isto rekao da će najvjerovatnije izabrati ženu da bude kandidat za potpredsjednika.

"Za mene se ne radi samo o tome da se odredi žena, već da to bude imenovanje progresivne žene", rekao je Sanders i dodao da je snažno naklonjen da ide u tom pravcu ali se nije tako čvrsto obavezao kao Bajden.

Na početku unutarpartijske trke za predsjedničkog kandidata u demokratskoj stranci bilo je šest žena, što je rekordan broj za tu fazu, ali se trka svela na duel Bajdena i Sandersa, dvojice 70-ogodišnjaka. Članica Kongresa iz Havaja Talsi Gabard formalno je i dalje u trci ali nema nikakve šanse da dobije kandidaturu.

Pominju se imena tamnopute senatorke Kamale Haris koja je napustila trku za demokratskog kandidata u decembru i progresivne senatorke Elizabet Voren, posljednje kandidatkinje koja se povukla iz trke, kao moguće buduće kandidatkinje za potpredsjednika zemlje.

Tradicionalno kandidati za predsjednika SAD odrede svog partnera u kandidaturi, koji je kandidat za potpredsjednika, negdje oko ljeta. Do sada nijedna žena nije bila predsjednica ni potpredsjednica SAD.

Bonus video: