Odgovor aviokompanija na krizu sa korona virusom

Vodeće aviokompanije otkazale većinu letova

Brojne aviokompanije drastično smanjile broj letova.
2676 pregleda 0 komentar(a)
Aerodromi, Foto: Boris Pejović
Aerodromi, Foto: Boris Pejović

Vodeće aviokompanije drastično smanjuju broj letova kao odgovor na krizu sa korona virusom zbog koga su Evropa i veći dio svijeta ušli u izolaciju.

Niskobudžetna kompanija Izidžet (EasyJet) saopštila je da će nastaviti da otkazuje letove što će kao posljedicu imati prizemljenje većeg dijela flote.

Kompanija IAG, matična firma Britiš ervejza (BA) koja je i vlasnik španske Iberije (Iberia) saopštila je da planira da smanji broj letova za najmanje 75 odsto u aprilu i maju u odnosu na prethodnu godinu. Takođe je navela da smanjuje operativne troškove, uključujući i dobrovoljne odlaske zaposlenih.

Rajaner, evropska kompanija sa najviše letova, saopštio je da očekuje da će biti prizemljen veći dio flote širom Evrope tokom narednih sedam do deset dana.

Turistička kompanija Tui, prekida veliku većinu putovanja do daljnjeg, uključujući turističke pakete, krstarenja i hotelske operacije.

Dan ranije američki Junajted erlajns (United Airlines) saopštio je da treba da smanji kapacitet letova za 50 odsto u aprilu i maju, dok je Ameriken erlajns objavio smanjenje međunarodnih letova za 75 odsto.