Broj zaraženih i umrlih u Velikoj Britaniji, Španiji i Italiji raste

U Crnoj Gori registrovano je osam slučajeva
77185 pregleda 7 komentar(a)
koronavirus, Foto: Shutterstock, Shutterstock
koronavirus, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2020. 00:25h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. Virus se pojavio u Kini u decembru i do danas je registrovan u mnogim zemljama. U Crnoj Gori registrovano je osam slučajeva.

Cijela austrijska provincija Tirol sa oko 750.000 stanovnika stavljena je u karantin, izolovana od drugih krajeva Austrije zbog jake epidemije koronavirusa u toj alpskoj oblasti, javile su lokalne vlasti. Tirol je glavno žarište bolesti KOVID19 u Austriji sa 474 zaraženih od 1.646 u cijeloj zemlji, gdje je umrlo pet osoba.
U sjeverozapadnoj američkoj državi Vašington od korona virusa umrlo je još 11 ljudi, te je ukupan broj umrlih u toj državi od bolesti COVID-19 dostigao 65, što je najviše u SAD, objavili su zdravstveni zvaničnici. Deset od 11 smrthih slučajeva je u okrugu King kod Sijetla, većina povezana s domom za stare "Lajf ker center" (Life Care Center), u primorskom gradiću Kirklendu.U SAD je zabilježeno 6.500 zaraženih korona virusom i 131 smrtni slučaj, od čega je oko polovine u državi Vašington.
Rekordan broj zaraženih i umrlih evidentiran je danas u Velikoj Britaniji. Prema posljednjim podacima danas je koronavirus registrovan kod još 676 osoba (ukupno 2.626 od izbijanja zaraze). Danas je od virusa preminulo 33 osobe, ukupno 104 od izvbijanja zaraze.
U Španiji je evidentirano 2.084 novozaraženih koronavirusom. Time je broj zaraženih porastao na 13.910. Od virusa je u toku dana preminulo 90 osoba, ukupno 623 od izbijanja zaraze.
Evropska komisija (EK) je u sklopu nastojanja da ublaži ekonomske efekte pandemije COVID-19 danas objavila smjernice koje će obezbijediti da se prava putnika u EU poštuju dosljedno širom bloka.
S obzirom da su nacionalne vlade uvele različite mjere, uključujući ograničenja putovanja i graničnu kontrolu, svrha smjernica je da uvere putnike da su njihova prava zaštićena, saopštila je EK.
"U svijetlu masovnih otkazivanja i kašnjenja sa kojima se suočavaju putnici i prevoznici zbog pandemije koronavirusa, Komisija želi da pruži pravnu sigurnost oko primjene prava putnika u EU", rekla je evropska komesarka za transport Adina Valea i dodala da će EK nastaviti da prati situaciju i da će, u slučaju potrebe, preduzeti dalje korake.
Smjernice će, navodi EK, pomoći putnicima, industriji i nacionalnim vlastima u situaciji bez presedana kada nacionalne vlade uvode ograničenja putovanja.
Očekuje se da smjernice takođe pomognu da se smanje troškovi transportnog sektora koji je teško pogodila pandemija.
Smjernice pokrivaju prava putnika u vazdušnom, željezničkom, drumskom i vodnom prevozu, i pomorskom i rečnom, kao i odgovarajuće obaveze prevoznika.
Kako se navodi, ako je npr. putniku otkazan put, on može da izabere da li želi mu se nadoknadi cijena karte ili da se njegovo putovanje preusmjeri do konačne destinacije.
Istovremeno se u smjernicama precizira da su trenutne okolnosti vanredne i da to ima posljedice po određena prava, odnosno da se putnici ne mogu pozivati na njih u nekim slučajevima, poput naknade u slučaju otkazivanja leta manje od dvije nedjelje od datuma polaska.
EK je objavila i spisak mera koje se tiču putovanja u članicama EU.
U Mostaru su potvrđena dva nova slučaja zaraze korona virusom, tako da broj zaraženih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sada iznosi tri.
Šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne bolnice u Mostaru Jurica Arapović rekao je da su dva novooboljela bili u kontaktu sa prvozaraženim.
Oboljeli su njegova supruga i jedna porodilja.
Kako su objavili sarajevski mediji, trenutno se radi testiranje i novorođene bebe.
Arapović je kazao da je u pitanju širi epidemiološki izvor kontakata sa jednim, drugim i trećim bolesnikom, i da je u pitanju jako puno kontakata.
"Za pacijenta broj jedan nemamo konkretni epidemiološki podatak i to nas zabrinjava. Treba da tražimo ko je nulti pacijent koji ga je inficirao", rekao je Arapović i dodao da, prema podacima, prvi zaraženi nije bio u inostranstvu.
U BIH je do sada korona virusom ukupno zaraženo 38 osoba.
Evropska unija (EU) i Kina odlučile su da odlože sastanak, planiran za kraj marta u Pekingu, zbog epidemije koronavirusa, saopšteno je danas u Briselu.
"EU i Kina su zajednički odlučile da samit EU-Kina za sada neće biti održan kako bi se omogućilo dvijema stranama da se koncentrišu na odgovor na pandemiju Covid-19", izjavila je jedna od portparola šefa evropske diplomatije Viržini Bati (Virginie Battu).
Dvije strane će, kako je precizirao drugi portparol, "ostati u kontaktu kako bi dogovorile novi datum kada situacija počne da se normalizuje, uključujući i odgovarajući proces priprema kako bi se omogućili suštinski rezultati".
Predsjednici evropskih institucija i šef evropske diplomatije Žozep Borel trebalo je da krajem marta posjete Peking kako bi priremili sastanak na vrhu EU-Kina koji je planiran za septembar u Njemačkoj.
Planirani sastanci su odloženi zbog epidemije korona virusa u Kini odakle se proširila na ceo svet.
Na pres konferenciji Istarskog štaba Civilne zaštite potvrđeno je kako je u Brtonigli umro stariji muškarac sa simptomima koronavirusa, piše Index.hr
Iz štaba upozoravaju kako ne mogu još uvijek potvrditi da je on imao koronavirus jer se čekaju nalazi briseva koji se očekuju u kasnijim popodnevnim satima.
Sa svim kontaktima i radnicima Hitne pomoći koji su bili na terenu postupa se kao da je preminula oboljela osoba, rekli su.
U Hrvatskoj je trenutno potvrđen 81 slučaj zaraze.
Izraelska polcija uhapsila je četvoricu muškaraca nakon svadbe na kojoj je bilo najmanje 150 ljudi, protivno smjernicama Ministarstva zdravlja, piše Beta.
U Izraelu nije dozvoljeno okupljanje više od 10 osoba u zatvorenom prostoru u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze koronavirusom.
Izraelski mediji su objavili da su sinoć uhapšeni otac mladoženje, državljanin SAD koji je odatle doputovao u Izrael i trebalo bi da bude u karantinu, otac mlade, ugostitelj i jedan Izraelac iz Jerusalima koji je organizovao to vjenčanje ultraortodoksnih Jevreja.
Otac mladoženje je u međuvremenu pušten i policija će ga ispitivati kad istakne 14 dana karantina.
Policijski portparol je rekao da istraga pokrenuta jer izraelska policija pomaže Ministarstvu zdravlja u vrijeme kada raste broj Izraelaca zaraženih novim virusom.
On je rekao da su uhapšeni narušili instrukcije o javnom zdravlju i time ugrozili javnost.
Policija je obaviještena da će se u sinagogi u Beit Šemešu održati vjenčanje u prisustvu oko 150 ljudi.
List ultraortodoksnih Jevreja Kikar Hašabat objavio je danas da je u istom gradu istog dana bilo još jedno venčanje ultraortodoksnih Jevreja sa oko 200 gostiju. Snimke sa vjenčanja emitovao je TV Kanal 12.
To vjenčanje je međutim prošlo neprimjećeno jer su ga organizatori tajno premjestili iz Ašdoda u Beit Šemeš i rekli zvanicama da nikom ne govore gdje će biti održano.
Ipak starijim od 60 godina i onima koji imaju respiratorne probleme je rečeno da ne dođu.
Rabini u dva vjerska suda su odobrili vjenčanje tvrdeći da "nema štete od proslave pravednih".
Broj Izraelaca zaraženih korona virusom u međuvremenu je dostigao 427, nakon što je prošle noći otkriveno 90 novih slučajeva.
To naglo povećanje zabilježeno je pošto su drastično pojačane mjere za suzbijanje širenja zaraze i Izraelcima naređeno da ostanu kod kuće osim ako moraju da idu na posao, u prodavnice i iz drugih osnovnih razloga.
Povećan broj zaraženih možda je rezultat i većeg broja testiranja, izjavio je dr Arnon Afek za TV kanal 12.
Od početka zaraze sprovedeno je 7.000 testova, u ponedjeljak preko 1.000, a cilj je da se broj poveća na 6.000 dnevno.
Na okupiranoj Zapadnoj obali zabilježena su 44 slučaja zaraze, a najviše osoba je zaraženo u Vitlejemu.
Proizvođač automobila Be-Em-Ve (BMW) je danas saopštio da će privremeno zatvoriti fabrike u Evropi i Južnoj Africi zbog pandemije koronavirusa.
Izvršni direktor BMW Oliver Cipse je rekao da će skoro polovina fabrika ove njemačke kompanije biti zatvorena do 19. aprila.
"Od danas će biti zatvorene evropske fabrike i fabrika u Roslinu", nedaleko od Pretorije, rekao je Cipse na godišnjoj konferenciji za novinare.
Slične odluke su donijele i druge kompanije iz sektora automobilske industrije poput Dajmlera, Folksvagena, Renoa, Fijat Krajslera, Forda i Nisana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratiće se večeras putem televizije naciji, ali se ne očekuje da će najaviti dalje restrikcije mimo već postojećih mera, naveo je njemački nacionalni emiter ARD.

Pozivajući se na vladine izvore, nacionalni emiter ARD je saopštio da Merkelova u unaprijed snimljenom obraćanju želi da obavijesti Njemce o tome gdje se zemlja nalazi i podsjeti ih šta mogu da urade da pomognu u usporavanju širenja bolesti, prenio je Rojters.

U Španiji je koronavirusom zaraženo 13.716 osoba, a u Iranu 16.169.
Lideri članica Evropske unije (EU) ponovo su razgovarali s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o problemu migranata koji iz te zemlje dolaze u Grčku u vrijeme kada prijeti opasnost da bi koronavirus mogao da se proširi izbjegličkim kampovima, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.
Lideri Turske, Njemačke, Velike Britanije i Francuske u utorak su razgovarali putem video konferencije o krizi u Siriji i pitanju migranata, kao i o zajedničkoj akciji protiv koronavirusa, piše Rojters Lideri članica Evropske unije (EU) ponovo su razgovarali s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o problemu migranata koji iz te zemlje dolaze u Grčku u vrijeme kada prijeti opasnost da bi koronavirus mogao da se proširi izbjegličkim kampovima, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Italiji je koroanvirusom zaraženo 31.506 osoba, podaci su Worldometersa.
Fudbalski klub Espanjol saopštio je da šest članova zaraženo koronavirusom.
U pitanju su fudbaleri i članovi stručnog štaba, čija su imena nepoznata Fudbalski klub Espanjol potvrdio je da je šest članova pozitivno na koronavirus, piše Marka. U pitanju su fudbaleri i članovi stručnog štaba, čija su imena nepoznata. Oni imaju simptome virusa i nastaviće i biće u izlocaiji, dok će ljekari pratiti njihovo stanje.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Francuskoj je koronavirusom zaraženo 7730 osoba, što je 1097 više nego prije 24 sata.
Predsjednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas zakonodavce da se ujedine i usvoje uredbu o vanrednom stanju, koju je on potpisao u utorak uveče, preneo je portal Kosovo Online.
"Na osnovu mojih ustavnih dužnosti predsjednika, nakon nedavnog sastanka sa Kosovskim savjetom za nacionalnu bezbednost, potpisao sam uredbu kojom se proglašava vanredno stanje zbog situacije izazvane eksplozijom koronavirusa", napisao je Tači na svom nalogu na Tviteru.
On ja pozvao parlament da se ujedini i ratifikuje vanredno stanje.
U Austriji je koroanvirusom zaražena 1.471 osoba, saopštilo je jutros tamošnje Ministarstvo zdravlja.
U Moldaviji je jedna osoba preminula od posljedica koronavirusa. To je prvi smrtni slučaj u toj zemlji, piše Rojters.
U Bosni i Hercegovovini je zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je u utorak kasno uveče. Ukupno je 34 osobe pozitivno na COVID-19 u BiH, piše N1.
"Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj laboratorijskom analizom uzoraka (ukupno 76 u posljednja dva dana) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske novi virus korona potvrđen je kod još sedam osoba u Republici Srpskoj, dok se jedan nalaz ponavlja zbog kontrole kvaliteta", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.
Riječ je o četiri muškarca srednjih godina i jednom mlađem muškarcu, kao i o dvije ženske osobe srednjih godina. Jedna osoba je iz Prnjavora, jedna iz Doboja, dok su ostali iz Banjaluke.
Sve ove osobe su u kućnoj izolaciji i pod nadzorom epidemiologa.
Češke vlasti zaplijenile su gotovo 700.000 zaštitnih maski potrebnih u borbi protiv koronavirusa od firme koja je počela za njih da traži veću cijenu.
Češka, u kojoj su u utorak uveče bila prijavljena 434 slučaja koronavirusa, suočava se s akutnom nestašicom maski i respiratora, zbog čega su građani organizovali proizvodnju kod kuće.
"Policija se bori protiv profitera", rekao je Hamaček na svome Tviter profilu, prenosi Hina.
"Firma je trebalo da dostavi maske zdravstvenim radnicima, ali u zadnji trenutak htjela je da podigne cijenu", rekao je on.
Hamaček se, uz premijera Andreja Babiša, izvinio što nadležni nijesu obezbijedili dovoljno zaštitne opreme, posebno za osoblje u bolnicama u kojima se nalaze ljudi potencijalno zaraženi virusom.
U Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo jš 12 osoba, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 81, prenosi Index.

Među zaraženima je osam lijekara iz Zagreba, od kojih su neki nedavno bili na skijanju u Austriji i to su krili.

Izliječeno je ukupno pet osoba.

Danas se, prema najavama iz hrvatske vlade, uvode strože mjere i zatvaraju se brojni objekti, kafići, kina, kpozorišta, teretane...

Ruske vlasti od sljedećeg ponedjeljka zatvaraju sve škole u toj zemlji na tri nedjelje zbog pandemije koronavirusa.

Ruski zvaničnici za obrazovanje rekli su da će to biti produžena proljećna pauza uz mogućnost nastavka nastave na daljinu.U Rusiji je do sada zabilježeno 114 slučajeva novog virusa, bez smrtnih slučajeva.Vlada zemlje je preduzela ogromne mjere da spriječi širenje bolesti, uključujući zatvaranje granica za strance i testiranje na koronavirus svih koji su se vratili iz evropskih zemalja u posljednjih 14 dana.Vlasti u različitim ruskim regionima uvele su ograničenja za javne dogadjaje i preporučile ljudima da rade. Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je uvjeravanja juče da je epidemiološka situacija pod kontrolom u Rusiji.U svijetu je koronavirusom zaraženo 198.000 ljudi, a umrlo je više od 7.900.Bolest COVID19 kod većine ljudi izaziva blage ili umjerene simptome, a jaki simptomi su vjerovatniji kod starijih osoba ili kod onih koji već imaju zdravstvene probleme.

Do sada se oporavilo više od 81.000 ljudi, uglavnom u Kini.

Detalj iz Groznog u ruskoj republici Čečeniji
Detalj iz Groznog u ruskoj republici Čečeniji autor: BETA/AP

Milano je postao grad duhova - Vladmir Micov, košarkaš Armanija, nekadašnji igrač Budućnosti, tako opisuje stanje u gradu mode.

Vladimir Micov, košarkaš Armanija, nekadašnji igrač Budućnosti, opisuje stanje u Gradu mode u jeku koronavirusa Koronavirus je paralisao sport skoro u cijelom svijetu. Najdramatičnije je u Italiji, gdje broj žrtava raste iz dana u dan, strah od zaraze je na svakom koraku.
Vijesti.me | Sourcefabric
Vuhan, grad u Kini odakle je krenula pandemija koronavirusa, i danas je zabilježio samo jedan novi slučaj zaraze.
Još 12 slučajeva zabilježeno je u čitavoj Kini. Svi su među ljudima koji su stigli iz inostranstva.
Kina zahtjeva da svi koji doputuju iz inostranstva budu 14 dana u karantinu, ali nije zatvorila granice.
Zemlja u kojoj je epidemija počela krajem 2019. godine sada ima 155 slučajeva zaraze iz inostranstva, a ukupno 80.900 zaraženih, saopštilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.
Ministarstvo je takođe navelo da je 11 osoba umrlo u posljednja 24 časa.
Kineski zvaničnici vjeruju da je Kina prošao najgori dio krize.

Nadležni organi u oblasti medicine iz Kine kazali su da lijek koji se u Japanu koristi za nove vrste gripa može biti efektivan kod pacijenata sa koronavirusom, prenijeli su japanski mediji.

Favipiravir je testiran klinički u Vuhanu Šenženu na 340 pacijenata, kazao je zvaničnik kineskog ministarstva za nauku i tehnologiju, Žang Šinmin.

Oboljeli koji su bili pozitivni na virus i pili lijek su ozdravili za četiri dana u odnosu na ostale kojima je trebalo najčešće 11 dana.

Doktori u Japanu kažu da može biti efektivan kod blagih i osrednjih simptoma, ali da se efektivnost smanjuje tamo gdje simptomi jesu ozbiljni.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen izjavila je da su političari "potcijenili" stepen opasnosti koju predstavlja epidemija novog koronavirusa, te da je Evropa epicentar krize.
Na jedinici intenzivne njege Poliklinike "San Donato", pauza u borbi protiv smrti pravi se svakog dana u jedan popodne. Tada ljekari telefoniraju rođacima 25 pacijenata kritično oboljelih od koronavirusa. Vrijeme ručka je u ovoj bolnici u Milanu ranije bilo rezervisano za posjete.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Srbiji je, zaključno sa osam sati, registrovano 11 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj porastao na 83 zaražene osobe, piše B92. Opširnije ovdje.
Australijski premijer Skot Morison u srijedu je proglasio "vanredno stanje za ljudsku sigurnost" i pozvao Australijance da ne putuju izvan zemlje kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.
Bivši predsjednik Reala, Lorenco Sanc zaražen je koronavirusom i nalazi se u bolnici. Opširniije ovdje.

Bonus video: