NJEMAČKE FIRME U FOKUSU

Kako do vakcine protiv koronavirusa: Postoji najmanje 39 projekata

Istraživanja se vrše i uz internacionalnu saradnju
4745 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biotehnološka firma BioNTech u Majncu do sada je uglavnom istraživala ljekove protiv raka.

A onda je došla korona.

Tako je firma za istraživanja upravo dobila 120 miliona eura od kineskog proizvođača ljekova Fosun Pharma – od toga 44 miliona eura u zamjenu za akcije.

Osim toga, prošireno je partnerstvo sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom, kako bi zajedno ubrzali razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Sveukupno, preko finansiranja, saradnje sa farmaceutskim kompanijama i izlaskom na američku tehnološku berzu Nasdaq u oktobru 2019, BioNTech je proteklih mjeseci sakupio više od 1,4 milijarde dolara.

Naučnici širom svijeta traže vakcinu

"Trenutno mnoge firme i naučne organizacije širom svijeta, posebno u SAD i Kini, žele da razviju vakcinu protiv korone. To je dobro, jer što više firmi se angažuje, tim su veće šanse da se vakcina brzo proizvede“, kaže Zigfrid Trom iz Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.

Prema navodima ovog udruženja u međuvremenu postoji najmanje 39 projekata s ciljem proizvodnje vakcine.

Više takvih projekata finansijski podržava međunarodna inicijative za vakcine CEPI – među njima su i projekti njemačke firme Curevac, američkih koncerna Inovio, Moderna i Novavax kao i projekti univerziteta Kvinslend iz Australije i univerziteta Oksford iz Velike Britanije.

Istraživanja se vrše i uz internacionalnu saradnju.

Na veliko neodobravanje nailazi kada neka zemlja pokušava da rezultate istraživanja obezbijedi isključivo za sebe.

Američki predsjednik Donald Tramp je navodno već pokušao da to uradi – mediji su prenijeli da je njemačkoj firmi Curevac ponudio veliku sumu novaca da bi dobio vakcinu samo za Amerikance.

Obje strane su to demantovale.

A Ditmar Hop, većinski vlasnik firme Curevac je izjavio: "Ukoliko nam, nadam se, uskoro pođe za rukom da proizvedemo vakcinu, ona će biti dostupna cijelom svijetu."

Uprkos tome, Evropska komisija je brzo reagovala i ponudila Curavec-u kredit do 80 miliona eura kako bi ubrzao proizvodnju vakcine.

Za lijek je potrebno 13 godina istraživanja

Mada u njemačkoj medicinskoj biotehnološkoj branši radi oko 400 firmi koje zapošljavaju skoro 50.000 radnika i uprkos tome što su BioNTech i Curevac svjetski poznate, u poređenju sa SAD to je malo, kaže Zigfrid Trom.

On kaže da je generalno gledano ta branša u Njemačkoj u zaostatku iako je potencijal ogroman – s obzirom na mogućnost istraživanja u ovoj zemlji.

Osim toga u Americi su oduvijek bili skloniji tome da osnivaju firme, novac za rizične poduhvate se lakše pribavlja, a i neuspjeh se drugačije doživljava i tumači nego u Evropi, navodi Trom.

Razvoj nekog biofarmaceutika traje u prosjeku do 13 godina – ponekad i do 20 godina.

Moraju se planirati troškovi od jedne do jedne i po milijarde američkih dolara.

A rizik od neuspjeha je ekstremno veliki. Samo mali dio projekta ovih preduzeća se an kraju isplati – oko 90 posto propada.

Na dobrom putu do prvih vakcina

Razvoj vakcine protiv koronavirusa neće trajati više godina.

"Tu je već dosta urađeno. Zbog toga, ako na testovima sve dobro prođe, eksperti računaju da bi prvu vakcinu možda mogli da imamo već za 12 do 18 mjeseci", kaže Zigfrid Trom iz Saveza istraživačkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.

Američka firma Moderna kreće sa kliničkim studijama na 45 dobrovoljaca već u martu u Sijetlu.

Jedan čovjek je u ponedeljak prvi primio vakcinu.

BioNTech i Inovio su prve kliničke studije najavili za april, Curevac će to uraditi u junu.

Preporučujemo za Vas