Fejsbuk greškom blokira članke o koronavirusu?

Usljed rastuće pandemije virusa Covid-19, Fejsbuk je mnoge od svojih administratora poslao kući, napominjući da će se više oslanjati na automatski softver.
1003 pregleda 1 komentar(a)
Fejsbuk, Foto: Wilfredo Lee
Fejsbuk, Foto: Wilfredo Lee
Ažurirano: 18.03.2020. 11:15h

Fejsbuk ne dozvoljava svojim korisnicima da objavljuju legitimne novinarske članke o korona virusu usljed, čini se, greške u njihovim filterima za nepoželjan sadržaj, prenosi Biznis Insajder.

U utorak je više korisnika Fejsbuka na Tviteru objavilo da nijesu mogli objavljivati članke određenih informativnih portala, poput Biznis Insajdera, Baz fida, Atlantika, i sličnih. Nije u potpunosti jasno u čemu je problem, a iz Fejsbuka nijesu odgovorili na pitanja za komentar o ovom problemu.

Usljed rastuće pandemije virusa Covid-19, Fejsbuk je mnoge od svojih administratora poslao kući, napominjući da će se više oslanjati na automatski softver. Alex Stamos, bivši zaposleni u sektoru bezbjednosti Fejsbuka, na svom Tviter nalogu je prokomentarisao ovu grešku.

"Izgleda da Fejsbukovo pravilo protiv neprimjerenih sadržaja postaje teško održivo. Fejsbuk je juče poslao svoje administratore kući, koji uglavnom ne mogu raditi od kuće usljed obaveza koje je kompanija preuzela u vezi sa privatnošću korisnika. Možda ćemo svjedočiti početku rada mašina koji gubi kontrolu usljed odsustva čovjekovog nadzora."

Fejsbuk je negirao da je greška povezana sa bilo kakvim promjenama u broju administratora koji rade na sadržajima.

Jedan od Fejsbukovih potpredsjednika, Guy Rosen, na Tviteru je napisao "Radimo na ovome - u pitanju je greška u sistemu, nevezana za promjene u radnoj snazi administratora sadržaja. U procesu smo popravljanja i vraćanja svih objava."

Bonus video: