POTVRĐEN U 34 OD 54 DRŽAVE NA KONTINENTU

Naglo širenje koronavirusa u Africi, nekoliko zemalja zatvorilo granice

Broj osoba kod kojih je potvrđena zaraza u Africi sada je blizu 650
2821 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Još nekoliko afričkih zemalja je zatvorilo granice pošto širenje koronavirusa prijeti da pretvori kontinent sa 1,3 milijarde stanovnika u novi front borbe protiv pandemije.

Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku Matšidiso Moeti rekla je da je prije desetak dana pet afričkih država imalo potvrđene slučajeve zaraze koronavirusom, a sada su to 34 od 54 države na kontinentu.

Broj osoba kod kojih je potvrđena zaraza u Africi sada je blizu 650.

"To je ekstremno brza evolucija", rekla je Moeti.

Ona je navela da ne vjeruje da u Africi postoji veliki broj inficiranih osoba kod kojih zaraza nije potvrđena.

Moeti je, međutim, priznala da manjak testova predstavlja izazov, i dodala da 43 afričke zemlje mogu da testiraju stanovništvo na koronavirus, dok su na početku epidemije to mogle samo dvije. Izrazila je zabrinutost zbog ograničenja putovanja i njihovog uticaja na mogućnost isporuke potrebnih resursa i dodala da SZO razmatra uvođenje humanitarnih koridora.

Senegal je u četvrtak zatvorio svoj vazdušni prostor, dok su Angola i Kamerun zatvorili vazdušne, kopnene i morske granice.

Ruanda je zabranila putničke letove na mjesec dana, Mauricijus je zatvorio granicu pošto je u toj državi registrovan prvi slučaj zaraze.

Neke afričke države pokušavaju da spriječe prodaju alkohola kako bi spriječili širenje koronavirusa.

U Južnoj Africi, gdje je broj potvrđenih slučajeva povećan sa 116 na 150, vlasti su saopštile da svi objekti u kojima može da se konzumira alkohol moraju da budu zatvoreni od 18 časova do 9 sati ujutru i da u njima tokom radnog vremena ne smije da bude više od 50 ljudi istovremeno.

Preporučujemo za Vas