OCIJENIO DIREKTOR OVE ORGANIZACIJE

SZO: Primjer Vuhana uliva nadu za smirivanje epidemije koronavirusa

"U Vuhanu juče nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze i to je prvi put od izbijanja epidemije", rekao je Grebejesus na onlajn konferenciji za novinare u Ženevi
10109 pregleda 2 komentar(a)
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Primjer Vuhana, epicentra epidemije koronavirusa u Kini gdje nijedan novi slučaj zaraze nije prijavljen od četvrtka, predstavlja nadu za svijet, ocijenio je danas generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus.

"U Vuhanu juče nije prijavljen nijedan novi slučaj zaraze i to je prvi put od izbijanja epidemije", rekao je Grebejesus na onlajn konferenciji za novinare u Ženevi.

Prema njegovim riječima, Vuhan uliva nadu svijetu jer se pokazuje da najgora situacija može da se promjeni na bolje.

U Kini, drugi dan zaredom, nema novih slučajeva infekcije COVID-19.

Italija je sada najugroženija zemlja ispred Kine koja ima 80.976 slučajeva zaraze i 3.248 mrtvih, dok je u Italiji prijavljen 47.021 zaraženi pacijent i 4.032 umrlih.

Na globalnom nivou, od korona virusa je umrlo 11.015 osoba od kada se ta bolest pojavila u decembru. Inficirano je više od 250.000 ljudi.

"Naravno, treba ostati oprezan, jer situacija može ponovo da se obrne. Međutim, iskustvo gradova i zemalja gdje se bilježi pad oboljelih uliva nadu i hrabrost ostatku svijeta", rekao je Gebrejesus.

Generalni direktor SZO je dodao da iako je bolest posebno opasna za starije osobe i hronične bolesnike, i mladi treba da imaju na umu da nijesu "nepobjedivi" i da treba da ograniče društveni život.

SZO je navela da će od sada više koristi termin "fizičko distanciranje" od "društvenog distanciranja" kako bi bolje opisala neophodnost zadržavanja fizičke razdaljine između ljudi kako bi se spriječilo širenje virusa.

Dodaje se da promjena termina treba da znači da fizička izolacija ne znači i društvenu izolaciju, jer je važno zadržati dobro zdravlje tokom krize, a društveni kontakti mogu da ostvaruju i bez fizičkog prisustva.

SZO je ponudila broj na aplikaciji VatsAp (WhatsApp) na kojoj se mogu naći pouzdane informacije o pandemiji. Dovoljno je da se porukom ukuca "hi" na broj +41 798 931 892. Za sada je taj servis dostupan na engleskom a naredne nedjelje će biti i na drugim jezicima.