Izraelska tajna jedinica pomogla Australiji: Spriječen napad Islamske države na putnički avion "Etihada"

Kako se navodi, jedinica je obezbijedila ekskluzivne obavještajne informacije koje su omogućile sprječavanje napada Islamske države u vazduhu
0 komentar(a)
Avion, Etihad, Foto: Reuters
Avion, Etihad, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2018. 10:05h

Izraelska vojna obavještajna služba pomogla je Australiji da spriječi pokušaj obaranja putničkog aviona aviokompanije "Etihad" u avgustu prošle godine, saopštila je izraelska vojska, a to su potvrdile i australijske vlasti.

"Saradnja s izraelskim obavještajcima omogućila je prenos informacija lokalnim bezbjednosnim službama i dovela do hapšenja osumnjičenih koji su bili u završnoj fazi priprema i blizu izvršenja napada. Sprječavanje napada je rezultiralo spasavanjem desetina nevinih života i pokazuje da je Jedinica 8200 igrač u obaveštajnoj borbi protiv Islamske države", navedeno je u vojnom saopštenju.

Kako se navodi, jedinica je obezbijedila ekskluzivne obavještajne informacije koje su omogućile sprječavanje napada Islamske države u vazduhu.

O spriječenom napadu javljeno je i u Izraelu i u inostranstvu još prošlog ljeta, ali do sada nije objelodanjeno ko je obezbijedio ključnu informaciju da se to postigne. Izraelski mediji navode da je vojno saopštenje neuobičajeno jer izraelska vojska obično ne otkriva operacije tajne Jedince 8200, slične Američkoj nacionalnoj bezbjednosnoj agenciji, koja prikuplja informacije iz elektronske komunikacije.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u nedjelju na Minhenskoj konferenciji da je izraelska vojna obavještajna služba pomogla da se spriječi desetine terorističkih napada u desetinama zemalja. Izraelski mediji navode da su prošlog ljeta australijske bezbjednosne snage uhapsile dva brata koji su pokušali da unesu improvizovanu eksplozivnu napravu u avion "Etihada" koji je letio iz Sidneja.

Oni su optuženi za navodni plan da dignu u vazduh avion koji je letio za Abu Dabi. Netanjahu je sinoć, govoreći na skupu jevrejskih lidera u Jerusalimu, ponovo pohvalio izraelske obavještajne službe, istakavši da su spriječile nezamislivi pokolj.

Australijska policija je još prošle godine rekla da je bilo planirano da se bomba domaće proizvodnje, skrivena u mašini za mljevenje mesa, unese na let 15. jula ali nije prošla bezbjednosnu kontrolu. Policija je tada rekla takođe da su poslije neuspjeha tog plana dvojica osumnjičenih pravila improvizovanu napravu da ispušta otrovni, gas hidrogen sulfid, na nekom javnom mjestu.

Braća Kaled Kajat (49) i Mahmud Kajat (32), Libanci koji imaju australijsko državljanstvo, su kasnije uhapšeni u Sidneju zbog "pripremenja ili planiranje terostičkog napada", a izraelska obavještajna jedinica je tome doprinijela.

"Izraelske obavješatajne službe su spriječile obaranje australijskog aviona - nezamislivi pokolj”, rekao je Netanjahu jevrejskim liderima iz SAD.

Australijski ministar unutršanjih poslova Piter Daton je izjavio da je Izrael bio direktno učestvovao u otkrivanju zavjere.

"Avion Etihada je zamalo dignut u vazduh, u vazduhu. Posljedica bi bila pogibija stotina ljudi, tako da smo vrlo zahvalni pomoći koju je Izrael u tome obezbijedio", rekao je Daton.

Liban je takođe, kako je navedeno, dao informaciju Austrliji o tom slučaju. Ta zavjera je navodno bila jedna od najnaprednijih pokušaja u Australiji, rekla je policija, prenijeli su mediji.

Bonus video: