Bogota: Zatvorenici se pobunili zbog loših uslova i širenja koronavirusa, 23 mrtvih

Brojni rođaci osuđenika okupili su se ispred zatvora, zahtijevajući informacije
1907 pregleda 0 komentar(a)
Policija i zatvorski čuvari ispred zatvora, Foto: BETA/AP
Policija i zatvorski čuvari ispred zatvora, Foto: BETA/AP

Kolumbijske vlasti su saopštile da su 23 osuđenika poginula i da su 83 osobe povrijeđene u Bogoti tokom pobune i pokušaja bjekstva iz zatvora zbog loših uslova za koje osuđenici tvrde da pomažu širenju novog koronavirusa.

Nasilje je izbilo u noći sa subote na nedjelju u zatvoru La Modelo, gdje su poginula sva 23 zatvorenika, i u nekoliko drugih kaznenih ustanova.

Na snimcima objavljenim na internetu vidi se ispaljivanje hitaca u nekoliko zatvora i zatvorenici koji su van ćelija i žale se na uslove.

Brojni rođaci osuđenika okupili su se ispred zatvora, zahtijevajući informacije.

Rođaci osuđenika, Bogota
Rođaci osuđenika ispred zatvora(Foto: BETA/AP)

Ministarka pravde Kolumbije Margarita Kabeljo opisala je događaje u zatvoru La Modelo kao pokušaj bjekstva, dok advokati osuđenih tvrde da su zatvorske vlasti krenule u obračun sa zatvorenicima tokom njihovog mirnog protesta zbog loših uslova i mogućnosti zaraze koronavirusom.

Vlasti nisu objavile kako su zatvorenici poginuli, navodeći samo da je među povrijeđenima sedam zatvorskih radnika, od kojih su dva u kritičnom stanju.

Kabeljo je kazala da niko od zatvorenika nije pobjegao i da u zatvorima do sada nije zabilježen slučaj zaraze koronavirusom.

Zaraza koronavirusom do sada je u Kolumbiji potvrđena kod 231 osobe, od kojih su dvije umrle.

Bonus video: