Drugi dan ofanzive, teške borbe kod jemenskog grada Hodeide: 39 poginulih

Najveća ofanziva u trogodišnjem građanskom ratu u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta povećala je zabrinutost da bi humanitarna katastrofa u Jemenu mogla da bude produbljena
91 pregleda 2 komentar(a)
Borci lojalni Vladi Jemena, Hodeida, Foto: Reuters
Borci lojalni Vladi Jemena, Hodeida, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2018. 14:37h

U teškim borbama koje se danas vode kod jemenskog lučkog grada Hodeide poginulo je najmanje 30 pobunjenika i devet pripadnika vladinih snaga, navodi Frans pres, pozivajući se na vojne i izvore iz zdravstvenih službi.

Borbe se vode na dva kilometra od ulaza na aerodrom kod južnog izlaza iz Hodeide, drugog dana ofanzive vladinih snaga na tu crvenomorsku luku preko koje u zemlju na ivici gladi ulazi 70 odsto hrane i najveći dio humanitarne pomoći.

Međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja u građanskom ratu podržava vladu Jemena, juče je pokrenula napad na Hodeidu s ciljem da preuzme kontrolu nad gradom od šiitskih pobunjenika iz pokreta Huti.

Huti su danas pružili žestok otpor vladinim snagama, a njihovi snajperisti ubili su i ranili mnoge vojnike, navode pripadnici spasilačkih službi.

Vladine snage danas su zauzele grad 20 kilometara južno od Hodeide, a žestoki sukobi i vazdušni udari su nastavljeni, navodi Asošiejted pres.

Najveća ofanziva u trogodišnjem građanskom ratu u najsiromašnijoj zemlji arapskog svijeta povećala je zabrinutost da bi humanitarna katastrofa u Jemenu mogla da bude produbljena.

Od humanitarne pomoći zavisi oko dvije trećine od 27 miliona građana Jemena, a 8,4 miliona već je na ivici umiranja od gladi.

Ujedinjene nacije i međunarodne agencije za humanitarnu pomoć upozorili su ranije Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da ne pokreću napad na pobunjenike iz pokreta Huti, strahujući od zatvaranja luke u Hodeidi, u trenutku kada bi prekid u dostavljanju pomoći značio gladovanje miliona ljudi.

Međutim, ambasador UAE pri ženevskim agencijama UN Obaid Salem al-Zabi izjavio je da međunarodna koalicija nije imala drugi izbor jer je morala da spriječi pobunjenike da preko luke krijumčare rakete.

Njegova izjava u suprotnosti je s izvještajem stručnjaka UN koji su u januaru ocijenili da "nije vjerovatno" da Huti koriste Hodeidu za krijumčarenje oružja.

Zapadne zemlje tvrde da Iran snabdijeva pobunjenike oružjem, od pušaka do balističkih raketa koje oni ispaljuju duboko u tertoriju Saudijske Arabije. Prema riječima zvaničnika iz Rijada, Huti su do sada ispalili više od 150 balističkih raketa na teritoriju Saudijske Arabije.

Norveški savjet za izbjeglice saopštio je danas da je luka u Hodeidi i dalje otvorena, uprkos "jakim vazdušnim udarima u oblastima južno od grada Hodeide".

"Za sada nema izvještaja o direktnim napadima na sam grad Hodeidu, uprkos prisustvu aviona na nebu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: