Tramp rasporedio Nacionalnu gardu u tri države

Vojska će biti raspoređena u Njujorku, Kaliforniji i Vašingtonu, pružaće medicinsku pomoć i uspostavljaće medicinske stanice nakon što je broj preminulih porastao na 471, a zaraženih na 35.244
1785 pregleda 0 komentar(a)
Prazne ulice u Njujorku, Foto: Katarina Sarić, Katarina Sarić
Prazne ulice u Njujorku, Foto: Katarina Sarić, Katarina Sarić

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp naredio je raspoređivanje trupa Nacionalne garde u tri države koje su najteže pogođene epidemijom koronavirusa.

Vojska će biti raspoređena u Njujorku, Kaliforniji i Vašingtonu, pružaće medicinsku pomoć i uspostavljaće medicinske stanice nakon što je broj preminulih porastao na 471, a zaraženih na 35.244.

U Njujorku postoji bojazan od nedostatka ključnih medicinskih sredstava, prenio je BBC.

Predlog zakona za finansiranje pružanja nacionalne pomoći blokiran je u Senatu.

Opozicione demokrate žele da zakon o hitnim stimulacijama, koje vrijede 1,4 biliona USD, odredi više novca za državne i lokalne samouprave i bolnice, dok republikanci Donalda Trampa traže da se brzo reaguje kako bi osigurali finansijska tržišta.

Tramp je opisao krizu sa kojom su SAD suočene kao rat.

"Želim da uvjerim američki narod da činimo sve što možemo svakoga dana kako bismo se suočili i na kraju pobijedili ovog groznog nevidljivog neprijatelja", rekao je Tramp.

Medicinske stanice koje će uspostaviti Nacionalna garda imaju kapacitet od četiri hiljade kreveta. Dvije hiljade je predviđeno za Kaliforniju, a po hiljadu za Njujork i Vašington.

Tramp je rekao da je odobrio zahtjev da se proglase deklaracije o velikoj katastrofi za države Njujork i Vašington i da će to učiniti brzo za Kaliforniju.

Te deklaracije omogućavanju korišćenje federalnih fondova za pružanje pomoći.

Bonus video: