UPRKOS PANDEMIJI

Pompeo u iznenadnoj poseti Kabulu

Politički zastoj u Avganistanu prijeti da ozbiljno naruši mirovni sporazum koji je Vašington prošlog mjeseca postigao sa talibanima
1151 pregleda 0 komentar(a)
Sekretar Sjedinjenih američkih država Majk Pompeo i afganistanski predsjednik Ašraf Gani, Foto: Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Sekretar Sjedinjenih američkih država Majk Pompeo i afganistanski predsjednik Ašraf Gani, Foto: Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

 Američki državni sekretar Majk Pompeo otputovao je danas iz Avganistan, ne navodeći da li je uspeo da isposluje sporazum među zavađenim političkim liderima te zemlje.

Pompeo je danas boravio u iznenadnoj poseti Kabulu iako vlada pandemija koronavirusa, navodi agencija AP.

Politički zastoj u Avganistanu prijeti da ozbiljno naruši mirovni sporazum koji je Vašington prošlog mjeseca postigao sa talibanima.

Pompeo je imao odvojene razgovore sa predsjednikom Avganistana Ašrafom Ganijem i njegovim rivalom Abdulahom Abdulahom.

"Nalazimo se u krizi", rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta novinarima koji prate Pompea.

Taj zvaničnik je ocijenio da bi u slučaju da se kriza ne riješi uskoro, sam mirovni proces i sporazum sa talibanima bili ugroženi.

SAD i NATO su već počeli sa povlačenjem dijela snaga iz Avganistana. Konačno povlačenje američke vojske ne zavisi od uspjeha pregovora među samim Avganistancima već od obećanja talibana da će uskratiti prostor ostalim terorističkim grupama poput pobunjenika Islamske države.

Preporučujemo za Vas