Ljekari umiru jer nemaju osnovnu opremu

SZO upozorava da se epidemija ubrzava i poziva na ofanzivu protiv virusa, Njemačka i Italija uprkos sumornim podacima o broju zaraženih i umrlih bilježe pozitivan trend
6815 pregleda 1 komentar(a)
U Italiji je od kovida-19 umrlo najmanje 18 ljekara, Foto: Beta/AP
U Italiji je od kovida-19 umrlo najmanje 18 ljekara, Foto: Beta/AP

Evropa i Sjedinjene Države su u potrazi za dodatnim zalihama maski, respiratora i druge medicinske opreme, dok se od preko 1,5 milijardi ljudi - petina svjetske populacije - traži da ostanu kod kuće u naporima da se suzbije širenje epidemije novog koronavirusa.

Na početku nedjelje koja se smatra ključnom za Evropu i SAD, šef Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je države da preduzmu snažne koordinisane korake kako bi se zaustavilo ubrzavanje epidemije.

„Bilo je potrebno 67 dana da od prvog prijavljenog slučaja dođemo do cifre od 100.000 slučajeva oboljelih od kovida-19, ali je trebalo svega 11 dana za drugih 100.000 slučajeva i samo četiri dana za još 100.000 slučajeva, kazao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejsus.

„Međutim, nijesmo zatvorenici statistike. Nijesmo bespomoćni posmatrači. Možemo promijeniti krivu epidemije“, kazao je on i pozvao države da preduzmu defanzivne, ali i ofanzivne mjere protiv virusa, dodajući da su mjere ograničavanja kretanja i držanja socijalne distance važne, i da je neophodno testirati svaki sumnjivi slučaj, detektovati i izolovati kontakte oboljelih.

Gebrejesus je kazao da će razgovarati sa šefovima država i vlada G20 i da će od njih zatražiti pomoć u povećanju proizvodnje neophodne opreme, izbjegavanju zabrana izvoza kako bi se obezbijedila pravedna distribucija „sredstava koja spasavaju živote“, a kojih trenutno nema dovoljno.

On je kazao da mjere koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa dovode do nestašica osnovne zaštitne opreme i materijala.

U jeku pandemije očigledan je rizik sa kojim se suočavaju ljekari: u Italiji je umrlo najmanje 18 doktora. Španija je prijavila da je preko 3900 zdravstvenih radnika zaraženo, što predstavlja oko 12 odsto ukupnog broja zaraženih u toj zemlji. Veliki broj žrtava među ljekarima smatra se posljedicom nestašice zaštitne opreme.

„U trci smo da nabavimo hirurške maske“, kazao je za radio Frans inter Fransoa Blanšekot, biolog na prvim linija fronta za testiranje. „Tražimo od gradonačelnika, industrije, preduzeća, svih koji bi mogli imati maske“.

Širom svijeta juče je bilo preko 350.000 zaraženih a 15.000 je umrlo. Svadbe i drugi veliki skupovi su zabranjeni na mnogim mjestima, hiljade sahrana se odvijaju samo u prisustvu pogrebnika i jednog člana porodice.

Dok se broj slučajeva u Kini smanjuje, opasnost u Evropi i SAD raste eksponencijalno, mada je Njemačka juče oprezno saopštila da stopa zaraze koronavirusom u toj zemlji pokazuje trend opadanja.

„Vidimo znake da se eksponencijalna kriva lagano spušta“, rekao je Lotar Viler, šef njemačkog Instituta za javno zdravstvo „Robert Koh“, dodajući da će se takav trend definitivno moći potvrditi tek u srijedu.

Njemačka je među prvim evropskim zemljama koje su uvele niz mjera, uključujući i zatvaranje škola i zabranu javnih okupljanja.

U Njemačkoj je prema podacima od juče bilo 24.904 slučaja zaraze koronavirusom, 94 smrtna slučaja, a 266 osoba se oporavilo.

Broj zaraženih u Italiji je nastavio da raste premašivši 59.000, dok je 6078 osoba umrlo, ali je u toj zemlji, uprkos sumornim brojkama, zabilježen manji broj novih slučajeva na dnevnoj bazi i to drugi dan zaredom. Juče su zabilježena 602 smrtna slučaja, kazao je šef italijanske Agencije za civilnu zaštitu, ali je to najmanji porast u numeričkom smislu od četvrtka, što bi moglo ukazivati na trend opadanja. Zdravstvene vlasti saopštile su da će proći još nekoliko dana prije nego što će se znati da li je Italija na početku pozitivnog trenda u savladavanju zaraze.

Nakon što su britanski ljekari poručili da se zbog nestašice opreme osjećaju kao „glineni golubovi“, vlada u Londonu je poslala vojsku da pomogne u isporuci neophodnih sredstava za ličnu zaštitu medicinskih radnika.

Oko 6000 ljekara na prvim linijama fronta uputilo je pismo premijeru Borisu Džonsonu u kojem navode da se od njih traži da rizikuju živote sa zastarjelim maskama i bez neophodnih sredstava zaštite.

Britanske vlasti, suočene sa dramatičnim rastom broja oboljelih i umrlih, pooštrile su mjere u cilju suzbijanja zaraze a upozorile su da će ukoliko građani ne budu poštovali preporuke uvesti zabrane kretanja.

Druge države, međutim, tvrde da mjere restrikcije djeluju. Nakon 12 dana nacionalnog karantina u Danskoj, „zajedno smo uspjeli da radilkalno promijenimo ponašanje“, kazao je premijer Meter Fredriksen, produživši vanredne mjere do sredine aprila.

Nakon svega nekoliko nedjelja, u SAD je zabilježeno preko 35.000 slučajeva obolijevanja i više od 400 mrtvih. Od Kalifornije do Ilinoisa i Njujorka, zvaničnici traže ili naređuju da jedna trećina američke populacije ostane kod kuće.

Sjedinjene Države bi se mogle suočiti sa nestašicom osnovne medicinske opreme, a gradonačelnik Njujorka gdje su uvedene stroge mjere ograničenja kretanja, kazao je da će u gradskim bolnicama za svega deset dana biti nestašica „osnovnih sredstava“ potrebnih kako bi se zaštitili zdravstveni radnici i pacijenti.

„Ukoliko ne dobijemo opremu, bukvalno ćemo početi da gubimo živote“, kazao je za CNN gradonačelnik Bil de Blasio.

Oko respiratora je u SAD izbila politička borba, a Tramp je guvenerima država poručio da nađu sopstvenu medicinsku opremu ako misle da će to učiniti brže nego savezna vlada.

Naučnici u Londonu su predvidjeli da bi broj mrtvih od koronavirusa samo u SAD mogao premašiti milion.

Međutim, Tramp je nagovijestio da bi mjere u borbi protiv pandemije - uključujući i svjetski finansijski plan - mogle biti štetnije od same zaraze i obećao da će nakon isteka 15 dana razmotriti ograničenja koje je uvela vlada. „Ne možemo dozvoliti da lijek bude gori od samog problema“, objavio je Tramp na Tviteru.

Generalni sekretar Ujedinjeniuh nacija Antonio Gutereš pozvao je na hitnu obustavu vatre u ratnim zonama širom svijeta. „Vrijeme je da zaustavimo oružane konflikte i zajedno se fokusiramo na pravu borbu za naše živote“, kazao je on.

Dolazak globalne pandemije u Siriju, kao i u Pojas Gaze, podstakao je bojazni da bi virus mogao opustošiti neke od najranjivijih oblasti na Bliskom istoku.

Infobox (): Ne može da skoči pred mikrofon i spriječi Trampa da priča

Vodeći američki ekspert za infektivne bolesti doktor Entoni Fauči kazao je da ne može da skoči pred mikrofon kako bi spriječio predsjednika SAD da govori na dnevnim brifinzima o epidemiji koronavirusa.

Opisujući izazove rada sa Trampovom administracijom tokom pandemije koronavirusa u juče objavljenom intervjuu za žurnal „Science“, Fauči je kazao da je Tramp spreman da sasluša „iako se ne slažemo oko nekih stvari“.

„On prati svoj put. Ima svoj stil“, kazao je Fauči, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. „Međutim kada su u pitanju suštinske stvari, on sluša šta ja imam da kažem“.

Tramp se na nedavnom brifingu požalio da je Kina trebalo da mnogo ranije obavijesti svijet o virusu. Fauči je kazao da je nakon što je Tramp iznio ovaj komentar, rekao svojim saradnicima da je to neosnovana izjava „jer bi dva tri mjeseca ranije značila da je trebalo da upozore u septembru“.

Koronavirus je izbio u centralnoj Kini u decembru.

Fauči je kazao da su Trampa saradnici možda upozorili da ne ponovi takvu izjavu, ali ako predsjednik odluči da to kaže ponovo „ja ne mogu da skočim ispred mikrofona i odgurnem ga“.

Tramp i Fauči su učtivo ali javno iznijeli suprotne stavove prošle nedjelje u vezi sa tim da li bi lijek protiv malarije mogao biti upotrijebljen u borbi protiv koronavirusa. Uprkos tome što je Fauči prethodno kazao da to nije potkrijepljeno naučnim dokazima, Tramp je izašao na binu i rekao da on „vjeruje u taj lijek“.

Na pitanje novinara kako se osjeća kada se saopštavaju stvari sa kojima se ne slaže, Fauči je kazao: „Nije da se ne slažem suštinski. To je izraženo na način na koji ga ja ne bih izrazio, jer može dovesti do nerazumijevanja o činjenicama na određenu temu“.

Fauči je takođe kazao da nikada nije upotrijebio izraz kineski virus, kao što to često čini Tramp. Na pitanje da li će to ikada učiniti, Fauči je odgovorio „Ne, nikada“.

U intervjuu Fauči je takođe opisao testiranje kao jednu od tema „kojima se neophodno podrobnije pozabaviti. Zašto nijesmo bili u stanju da se mobilišemo u većim razmjerima“. Međutim, ova vrsta preispitivanja sada je „preuranjena“, kazao je on i dodao da je neophodno „gledati naprijed“.

U petak, ovaj doktor je rukom prekrio lice kada je Tramp ubacio teoriju zavjere, kritikujući Stejt dipartment. Faučijev izraz lica i pokret rukom inspirisali su mnoge mimove. Na pitanje novinara žurnala „Science“ da li je kritikovan zbog toga, on je kazao: „Nemam komentar“.

Bonus video: