Pompeo: G7 konstatovala kinesku kampanju dezinformisanja

Pompeo je rekao da "nije vrijeme za optužbe, vrijeme je za rješavanje ovog svjetskog problema".
5803 pregleda 5 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: AP, AP, AP, AP, AP
Majk Pompeo, Foto: AP, AP, AP, AP, AP

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 konstatovala je danas kinesku "kampanju dezinformisanja" o novom koronavirusu, izjavio je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

"Komunistička partija Kine predstavlja veliku prijetnju po naše zdravlje i naš način života, kao što je to epidemija jasno pokazala", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu nakon virtuelnog sastanka sa kolegama iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Japana.

Vašington optužuje Kinu zbog netransparentnosti na početku epidemije koronavirusa i da je tako dozvolila da se virus proširi svijetom.

Ministri spoljnih poslova G7 sastali su se uoči virtuelnog samita G20 glavnih svjetskih sila na kojem će učestvovati i američki i kineski lideri.

Pompeo je rekao da "nije vrijeme za optužbe, vrijeme je za rješavanje ovog svjetskog problema".

"Očajnički želimo da radimo sa svim zemljama svijeta", "uključujući Kinu, da pronađemo rješenja kako bi što više ljudi ostalo živo" i da "potom obnovimo našu privredu koju je uništio virus iz Vuhana", dodao je šef američke diplomatije.

Pompeo je kazao da je "svaka nacija koja je bila na jutrošnjem sastanku duboko svjesna kampanje dezinformisanja u kojoj je angažovana Komunistička partija Kine".

Bonus video: