PRIJETI MU DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA

Priznao krivicu za ubistvo 51 osobe na Novom Zelandu

Tarant je prva osoba na Novom Zelandu koja je proglašena krivom za terorizam na osnovu zakona usvojenog nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, izvršenih 11. septembra 2001. godine
3094 pregleda 0 komentar(a)
Tarant, Foto: AP, AP
Tarant, Foto: AP, AP

Australijanac Brenton Harison Tarant je neočekivano priznao krivicu povodom optužnice za ubistvo i terorizam, u vezi sa prošlogodišnjim ubistvom 51 osobe u dvije džamije u Krajstčerču, na Novom Zelandu.

Dvadesetdevetogodišnji Tarant je prethodno odbacio krivicu, ali je danas izjavio da je kriv povodom optužnice za 51 ubistvo, 40 pokušaja ubistva i terorizam, zbog čega mu može biti izrečena kazna doživotnog zatvora, prenosi N1.

Tarant je prva osoba na Novom Zelandu koja je proglašena krivom za terorizam na osnovu zakona usvojenog posle terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama, izvršenih 11. septembra 2001. godine.

Zbog jednomjesečne blokade, koju je Vlada Novog Zelanda uvela u sklopu borbe protiv koronavirusa, Tarant se nije pojavio pred sudom, već je krivicu za zločin počinjen 15. marta prošle godine priznao posredstvom video veze.

Tarant se na Novi Zeland doselio 2017. godine.

Prije toga je, fasciniran vjerskim sukobima na Balkanu, putovao po Istočnoj Evropi, navodi AP.