Gebrejesus: Bez izgovora se boriti sa pandemijom koronavirusa

"Okupili smo se da bismo se suočili sa najvećom zdravstvenom krizom našeg vremena. U ratu smo sa virusom koji prijeti da nas rastrgne, ukoliko to dozvolimo”, kazao je Gebrejesus
2137 pregleda 0 komentar(a)
Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP, AP, AP, AP
Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP, AP, AP, AP
Ažurirano: 26.03.2020. 21:08h

Pandemija koronavirusa je globalna kriza koja zahtijeva globalni odgovor, i u skladu sa tim svjetski lideri se moraju boriti bez izgovora, poručio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu SZO, Gebrejesus se na današnjem vanrednom Samitu lidera G20, fokusiranom na pandemiju COVID-19, obratio šefovima država.

"Okupili smo se da bismo se suočili sa najvećom zdravstvenom krizom našeg vremena. U ratu smo sa virusom koji prijeti da nas rastrgne, ukoliko to dozvolimo”, kazao je Gebrejesus.

On je pozdravio inicijativu G20 za pronalaženje zajedničkih rješenja i zajednički napor u borbi protiv koronavirusa.

"Ovo je globalna kriza koja zahtijeva globalni odgovor. Borite se i ujedinite“, poručio je Gebrejesus.

On je pozvao lidere da se bore bez izgovora i žaljenja, i zahvalio državama koje su već preduzele korake i zatražile da učine više.

Gebrejesus je istakao da se nijedna zemlja ne može sama boriti protiv koronavirusa.

“Apelujem na sve zemlje da izgrade solidarnost koju je podstakla kriza”, poručio je Gebrejesus.

On je pozvao lidere zemalja da pokrenu globalni pokret kako bi osigurali da se pandemija više ne ponovi.

“Pozdravljam posvećenost čelnika G20 da učine sve što je potrebno za prevazilaženje pandemije, kako bi zaštitili živote i sredstva za život, obnovili povjerenje i podigli stabilnost koja je trenutno ugrožena u trgovini i drugim sektorima”, kazao je Gebrejesus.

Prema njegovim riječima, svjetski lideri moraju da se obavežu da će preduzeti sve neophodne zdravstvene mjere i nastojati da osiguraju adekvatno finansiranje za obuzdavanje pandemije i zaštitu ljudi, posebno najugroženijih.

U saopštenju SZO navodi se da se G20 obavezala da će podržati i nadalje ojačati mandat SZO u koordinaciji odgovora i pozvala na potpuno finansiranje SZO-ovog strateškog plana za spremnost i reagovanje.

“Članovi G20 obavezali su se da će raditi zajedno na povećanju finansiranja istraživanja i razvoja vakcina i ljekova, ojačati međunarodnu naučnu saradnju i koristiti digitalne tehnologije”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi G20 zauzvrat zadužili SZO i druge relevantne organizacije da procijene nedostatke u spremnosti za pandemiju i da izvještavaju o nalazima tih procjena ministre finansija i zdravlja G20, kako bi zajedno uspostavili globalnu inicijativu za spremnost na pandemiju i reagovanje na njih.

Bonus video: