Novi američki test na koronavirus daje rezultate za pet minuta

Kompanija Ebot Laboratoris (Abbot Laboratories) saopštila je da joj je američka savezna agencija za lekove FDA odobrila da počne sa proizvodnjom tih testova koje će moći da isporuči zdravstvenim ustanovama već od iduće nedelje
11643 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 28.03.2020. 10:03h

Jedna američka kompanija saopštila je sinoć da je napravila "prenosni" uređaj za testiranje na koronavirusa, koji može za pet minuta da ustanovi da li je neka osoba zaražena, a za 13 minuta pokaže ako je rezultat negativan.

Kompanija Ebot Laboratoris (Abbot Laboratories) saopštila je da joj je američka savezna agencija za lekove FDA odobrila da počne sa proizvodnjom tih testova koje će moći da isporuči zdravstvenim ustanovama već od iduće nedelje.

Testovi će se sprovoditi prenosnim uređajem veličine manjeg tostera opremljenog molekularnom tehnologijom.

"Protiv pandemija bolesti KOVID-19 će se boriti na više frontova i molekularni prenosni uređaj koji može da daje rezultate testova za nekoliko minuta će pomoći", rekao je zvaničnik kompanije Robert Ford.

Uređaj je odobren samo za primjenu u zdravstvenim ustanovama.

SAD nedeljama pokušavaju da povećaju testiranje na korona virus posle niza problema s prvobitnim testovima koje je pripremila vlada. Dnevni kapacitet testiranja povećava se otkad više velikih laboratorija razvija testove.

Pre kompanije Ebot, američka regulatorna tela su, protekle nedelje, odobrila testove još dvije kompanije. Za starije testove potrebno je između četiri i osam sati da daju rezultate.

Zdravstveni zvaničnici smatraju da SAD treba da testiraju 100.000 do 150.000 ljudi dnevno da bi ušli u trag korona virusu i zaustavili njegovo širenje, navodi AP.

Za sada nema zvaničnih podataka o broju testiranih u SAD.

Bonus video: