Tajvan poziva novinare nejprestižnijih svjetskih medija: "Mi smo svjetionik slobode i demokratije"

Izdavači tri vodeća američka dnevnika uputili su otvoreno pismo sa zahtjevom Pekinga da ponovno razmotri odluku o protjerivanju novinara u svijetlu borbe protiv pandemije koronavirusa
3988 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Ministar vanjskih poslova Tajvana, Džozef Vu pozvao je preko Tvitera dopsnike tri vodeća američka dnevna lista da se stancinaraju na Tajvanu nakon što su im kineske vlasti zabranile rad iz Pekinga.

Tom odlukom dopisnici Njujork Tajmsa, Vašington Posta i Vol Strit Žurnala, koji izvještavaju iz Kine, izgubiće akreditacije do kraja godine. Zvanični Peking je takođe saopštio da ima neće biti dozvoljen rad ni iz Hong Kongu, javlja Rojters.

Kao odgovor na ovakvu drakonsku mjeru, tajvanski ministar vanjskih poslova Džozef Vu je izjavio da će Tajvan biti srećan da ugosti novinare najprestižnijih medija na svijetu.

"Kada prema Njujort Tajmsu, Vol Strit Žurnalu i Vašington Postu jača neprijateljstvo u Kini, želim vas pozdraviti i pozvati da budete stacionirani na Tajvanu - zemlji koja je svjetionik slobode i demokratije! Da! Ovdje ćete naći ljude koji vas pozdravljaju otvorenih ruku i sa iskrenim osmjesima", tvitnuo je Vu.

Kina je kritikovala SAD zbog toga što prisiljava dopisnike kineskih državnih medija iz Amerike da se registriruju kao osoblje diplomatskih misija, da bi potom Peking odučio da protjera troje novinara Vol Strit Žurnala nakon što su objavili reportažu o komunističkoj zemlji kao "pravom bolesnom čovjeku Azije".

Nakon toga, u prošli utorak, izdavači tri vodeća američka dnevnika uputili su otvoreno pismo sa zahtjevom Pekinga da ponovno razmotri odluku o protjerivanju novinara u svijetlu borbe protiv pandemije koronavirusa, izvještava Rojters.

Bonus video: