"PAŽLJIV SAM ŠTO SE TIČE SPEKULACIJA O HIPOTETIČKIM SITUACIJAMA"

Stoltenberg: NATO ne vidi Rusiju kao prijetnju bilo kojoj članici Alijanse

"Ono što mogu da kažem je da ukoliko se dogodi bilo šta slično Krimu ili Ukrajini, reagovala bi cijela alijansa, jer je NATO tu da štiti i brani svoje saveznike od bilo koje prijetnje", odgovorio je Stoltenberg, upitan šta bi NATO uradio kada bi Rusija "uradila na Baltiku ono što je uradila u Ukrajini"
3 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2018. 09:17h

NATO ne vidi Rusiju kao prijetnju bilo kojoj članici Alijanse, rekao je u intervjuu za "Forin polisi" generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, prenosi Tanjug.

"Ne vidimo nikakvu prijetnju Rusije prema bilo kojoj članici NATO i stoga sam veoma pažljiv što se tiče prevelikih spekulacija o hipotetičkim situacijama", kazao je Stoltenberg, a prenosi Tass.

"Ono što mogu da kažem je da ukoliko se dogodi bilo šta slično Krimu ili Ukrajini, reagovala bi cijela alijansa, jer je NATO tu da štiti i brani svoje saveznike od bilo koje prijetnje", odgovorio je Stoltenberg, upitan šta bi NATO uradio kada bi Rusija "uradila na Baltiku ono što je uradila u Ukrajini".

On je rekao da prisustvo NATO-a za cilj ima da spriječi, a ne da započne sukob.

Prema njegovim riječima, NATO će težiti ka saradnji sa Rusijom u arktičkom regionu.

"Vidimo povećanje tenzija na Sjeveru, ali moramo da nastavimo da težimo ka smanjivanju tenzija i saradnji, koju smo decenijama razvijali sa Rusijom. Čak i tokom Hladnog rata smo viđali saradnju članica NATO i Sovjetskog Saveza. Moramo da budemo prisutni, ali na proporcionalan, odbramben način", rekao je Stoltenberg.