Tramp zatražio da se nelegalnim proglasi "bamp-stok", uređaj koji obične puške pretvara u mašinke

Napadač u Las Vegasu, čijih 12 pušaka je bilo opremljeno takvim uređajima, ispaljivao je do devet metaka po sekundi
101 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2018. 08:26h

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je naređenje o zabrani mehanizama koji povećavaju vatrenu moć oružja, poput onih koji je prošle godine koristio napadač u Las Vegasu koji je ubio 58 ljudi na koncertu.

Takvi uređaji nazvani "bamp-stok" omogućuju da se ispale stotine rundi metaka po minuti i obične puške pretvore u mašinke.

Napadač u Las Vegasu, čijih 12 pušaka je bilo opremljeno takvim uređajima, ispaljivao je do devet metaka po sekundi.

Tramp je sinoć u izjavi u Bijeloj kući rekao da je naložio Ministarstvu pravde da predloži zakon da se ti uređaji proglase nelegalnim, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Rasprava o kontroli naoružanja ponovo je postala centralna tema poslije prošlonedjeljnog napada u američkoj državi Floridi kada je jedan devetnestogodišnjak ubio 17 đaka i profesora u srednjoj školi u mjestu Parkland.

Američki predsjednik je pod pritiskom mobilizacije đaka koji su preživjeli masakr. Nekoliko desetina đaka i roditelja otišli su autobusom u Talahasi, glavni grad Floride, gdje su gradske vlasti juče glasale protiv zakona o zaoštravanju restrikcija za oružje.

Đaci i roditelji planiraju danas da organizuju demonstracije u Talahasiju.

Tramp koji je tokom predsjedničke kampanje imao podršku Nacionalnog udruženja za oružje (NRA), koji je moćan lobi, pokušava da balansira između onih koji traže kontrolu naoružanja i opreme za oružje i onih koji se zalažu da se poštuje ustavni amandman o slobodnom nošenju oružja i vrlo je oprezan oko mogućih većih izmjena zakona o oružju.

Tramp je najavio da će danas primiti đake i nastavnike ali odmah potom i predstavnike bezbjednosnih snaga i obećao da će napraviti konkretne poteze da škole postanu sigurnije.

"Bilo da smo republikanci ili demokrate treba da se koncentrišemo na kontrolu istorije" onih koji kupuju oružje, napisao je juče Tramp na Tviteru. On nije naveo dokle je spreman da ide u toj kontroli, što je vrlo osjetljivo pitanje u SAD.

Američka vlada saopštila je juče da je spremna za raspravu o mogućem uvođenju starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja, koji imaju šaržere velikog kapaciteta. Takvo oružje kao što je AR-15 korišćeni su u napadu u Parklandu i u većini nedavnih masovnih ubistava u SAD.

Bonus video: