POSLIJE RAZGOVORA MINISTARA VANJSKIH POSLOVA

Stoltenberg: NATO stvoren da odgovori na krize, možemo pomoći

Na pitanje da li Crna Gora i zemlje regiona mogu računati na solidarnost NATO za transpor pacijenata, Stoltenberg je kazao da je to bila jedna od tema o kojoj su raspravljali tokom sastanka
1183 pregleda 2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Twitter/Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg, Foto: Twitter/Jens Stoltenberg

Generalni sekretar Jens Stoltenberg kazao je NATO stvoren da odgovori na krize i da može pomoći u borbi protiv širenja koronavirusa.

"Globalni izazovi zahtjevu globalna rješenja. COVID-19 to čini jasnim," kazao je on na konferenciji za novinare poslije telekonferencije sa ministrima vanjskih poslova 30 zemalja članica.

Na sastanku je usvojena Deklaracija u kojoj se ističe solidarnost i odlučnost saveznica da kroz međusobnu saradnju i koordinaciju s drugim međunarodnim partnerima doprinesu suzbijanju pandemije koronavirusa.

Saveznice pokazuju zajedničku posvećenost tom cilju kroz niz instrumenata i kapaciteta koji su im na raspolaganju u okviru Alijanse, uključujući avionski transport kritične medicinske opreme, pružanje podrške u vidu medicinskog osoblja i profesionalaca, razmjenu praksi,  naučnih i tehnoloških znanja, navodi se u Deklaraciji.

"Izražavamo najdublje sauočešće svim žrtavana i svima koji su pogođeni. Odajemo počast zdravstvenim radnicima i onima koji su na prvoj liniji fronta u našoj bici protiv ove bolesti. Oni ukljuluju muškarce i žene u uniformama koji nastavljau da rade svakog dana za našu kolektivnu bezbjednost“, kazao je on.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters, zadužen je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom, kazao je generalni sekretarr.

Na pitanje da li Crna Gora i zemlje regiona mogu računati na solidarnost NATO za transpor pacijenata, Stoltenberg je kazao da je to bila jedna od tema o kojoj su raspravljali tokom sastanka.

"I vidjeli smo kako NATO saveznici i vojnici u različitim zemljama pomažu saveznicima u medicinskom transportu, evakuaciiji i trnasportu pacijenata... Naši avionu su koriščeni su za prevoz pacijenata iz Italije u Njemačku ali postoje i drugi primeri kako se vojni avioni koriste za transport pacijenata jer imamo kapacitete, vojnici su obučeni i uvježbani  kako tačno da prevezu pacijente, to je nesto sto je sastavni dio njihovog posla, kao i vojnih organizacija."

Ministri odbrane NATO razgovaraće sredinom mjeseca vezano za situaciju.

Mada je istakao da se fokusiraju na situaciju sa COVID-19, Stoltenberg je kazao da „znamo da druge prijetnje i izazovi nisu nestali“. Među temama sastanka bile i misije u Iraku, koju su odlučili da ojačaju.

To je, istakao je on, urađeno u konsultacijama sa iračkim vlastima i Globalnom koalicijom.

Stoltenebrg je pozdravio učešće Sjeverne Makedonije, koja je od kraja prošlog mjeseca punopravna članica NATO.

"To je važan korak naprijed za stabulnost regiona zapadnog Balkana i za Evropu“, kazao je on.