STRAH OD NESTAŠICE

Otimačina za zaštitnu opremu

Mnoge zemlje ne biraju način da se domognu zaliha u borbi protiv pandemijE
36046 pregleda 28 komentar(a)
Oprema iz turske fabrike na aerodromu u Budimpešti, Foto: AP
Oprema iz turske fabrike na aerodromu u Budimpešti, Foto: AP

San Marinu su zaštitne maske bile prijeko potrebne. Sićušna republika, smještena pored dvije italijanske regije teško pogođene epidemijom kovida-19, imala je 11 smrtnih slučajeva do 17. marta, što nije malo za državu od samo 33 hiljade stanovnika. Vlasti su uplatile novac snabdjevaču iz Lugana, u Švajcarskoj, za pola miliona maski, koje bi podijelili sa italijanskim susjedima.

Kamion se sljedećeg dana vratio prazan. Kompanija je odbila da pošalje maske, ispričao je doktor Gabriele Rinaldi, direktor zdravstvene uprave San Marina.

“To je bila veoma gorka lekcija.”

Nije jasno da li je snabdjevač odustao od isporuke zato što je drugi naručilac ponudio više.

To je samo jedan od primjera koji pokazuju da vlade, kako se kriza pogoršava, ne biraju sredstva da se domognu zaliha u borbi protiv koronavirusa. Taktike se kreću od blokiranja izvoza medicinske opreme do slanja špijuna da pronađu komplete za testiranje.

medicinska maska
Tokom upotrebe, treba izbjegavati dodirivanje maske(Foto: Shutterstock)

Zdravstveni zvaničnik u teško pogođenom istočnom dijelu Francuske ispričao je da su američki zvaničnici upali na kineski aerodrom i odnijeli pošiljku maski koje je naručila Francuska.

Maske su bile u avionu na aerodromu u Šangaju koji je bio spreman da poleti kada su se pojavili američki kupci i ponudili više.

“Amerikanci vade gotovinu iz džepova i plaćaju maske tri do četiri puta više od nas, tako da moramo zaista da se borimo”, izjavio je za RTL doktor Žan Rotner iz grada Miluz.

Američka ambasada u Parizu juče je saopštila da niko iz federalne vlade nije kupio maske namijenjene Francuskoj.

Glavni berlinski bezbjednosni zvaničnik Andreas Gejzel optužio je juče Vašington da koristi metode Divljeg zapada” nakon što je isporuka stotina hiljada maski namijenjenih berlinskoj policiji preusmjerena u SAD dok je bila na putu iz Kine. Njemački mediji su javili da se to desilo dok su maske prebacivane iz aviona u avion na Tajlandu.

Strahujući od nestašice i opterećenosti zdravstvenih sistema, neke države su napravile zalihe maski i zaštitnih odijela, ograničavajući izvoz medicinske opreme.

koronavirus, ljekari
Ilustracija(Foto: covid19.rs)

Turska je navodno otišla dalje i ne samo da je zabranila izvoz zaštitne opreme, nego i koči prodaju maski za koje je već dobila novac.

Belgijski list “Soar” i italijanski “Korijere dela sera” su objavili da turske maske koje su te države naručile nikad nisu stigle.

Prema navodima nedjeljnika “Ekspres”, Francuska je 5. marta zaplijenila na svojoj teritoriji maske koje su pripadale švedskoj firmi Melnlike, a bile su namijenjene Španiji i Italiji.

Ministar EU za unutrašnje tržište, Tijeri Breton, rekao je da je ostvaren napredak u vezi sa izvozom medicinske opreme Francuske, Njemačke i još nekih država i da je zabrana trenutno na snazi samo u Poljskoj i Slovačkoj.

Španija i Italija, u međuvremenu, preduzimaju korake ka ograničavanju protoka zaliha. Španski ministar zdravlja Salvador Ilja je rekao da je kinesko tržište medicinskih zaliha “ludo”. Italija i Španija koriste avione za dopremanje maski i respiratora iz Kine i drugih država kako bi svele na minimun rizik da treća država preusmjeri pošiljku.

SAD takođe vazdušnim putem prebacuju zalihe poput termometara, odijela, maski i rukavica, prije svega iz Azije i Centralne Amerike.

Češki ministar zdravlja Tomas Petriček se prošlog mjeseca izvinio Italiji, rekavši da im je poslato 110.000 maski i hiljade respiratora da bi se nadoknadili oni koji su greškom zaplijenjeni u jednom skladištu u češkom gradu Lovosice.

Tu opremu je kineski Crveni krst donirao kineskoj zajednici u Italiji.

Tunis je nedavno optužio Italiju da je blokirala pošilju alkohola koji se koristi za proizvodnju gela za pranje ruku. Ministar trgovine Muhamed Selini se kasnije ispravio.

“Nisam rekao Italija. To je oteto moru,” rekao je ministar i dodao “Čitava Evropska unija živi u stanju histerije.”

Koronavirus
Koronavirus(Foto: Shutterstock)

Širom svijeta vlada jagma i za ljekovima i testovima na koronavirus. Nakon što je američki predsjednik izjavio, bez naučnih dokaza, da je lijek za malariju efikasan i u liječenju kovida-19, Indija je odmah zabranila izvoz hidroksihlorokina.

Izraelska obavještajna služba Mosad je pokrenula nekoliko tajnih međunarodnih operacija kako bi se domogla stotina hiljada kompleta za testiranje.

Prema navodima u lokalnim medijima, kompleti su kupljeni od neprijateljske države koja ne bi željela da se to objelodani.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u četvrtak naložio zvaničnicima da istraže tvrdnje da se maske preusmjeravaju i da je to “zabrinjavajuće”.

“Moramo da osiguramo da oprema naminjena Kanadi stigne i ostane u Kanadi,” rekao je Trudo na konferenciji za novinare.

Policijska pratnja do odredišta

Francuske vlasti su sada odlučile da za dragocjene pošiljke obezbijede policijsku pratnju do mjesta isporuke.

“Naši automobili opkole konvoj, pri čemu je šef operacije pozadi, kako bi osiguralo da niko ne može da uđe. Cilj je da se spriječi krađa maski, da ne bude postavljena zasjeda ili bilo šta,” rekao je francuski bezbjednosni zvaničnik za FRANCE 24.

Francuska ima samo četiri kompanije koje proizvode maske, koje sada rade 24 sata dnevno i čuva ih policija. Povećale su proizvodnju sa 15 miliona mjesečno na 40 miliona.

Ali, to je daleko od dovoljnog jer zvaničnici zdravstvenog sistema kažu da je Francuskoj sada potrebno 40 miliona maski nedjeljno u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Stiže ruska pomoć u Srbiju

Četiri aviona sa medicinskom pomoći i ljekarima iz Rusije sletjela su juče na batajnički aerodrom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Juče na aerodromu u Batajnici
Juče na aerodromu u Batajnici(Foto: AP)

Sinoć se očekivalo i slijetanje petog aviona, dok će danas još šest aviona iz Rusije dopremiti medicinsku pomoć Srbiji za borbu protiv koronavirusa.

Iz Rusije stiže 16 specijalnih motornih vozila namijenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, velika količina medicinske opreme, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih za liječenje zaraženih i za borbu protiv širenja virusa, navedeno je u saopštenju.

Rusko ministarstvo odbrane je juče saopštilo da šalje 11 aviona sa opremom. Rusija je poslala sličnu pomoć Italiji i Sjedinjenim Državama.