CIA traga za tačnim ciframa zaraženih u Kini

Obavještajni zvaničnici su nedjeljama govorili Bijeloj kući da je Kina uveliko potcijenila širenje koronavirusa i štetu koju je pandemija napravila
5819 pregleda 8 komentar(a)
Građani Vuhana juče u trgovini, Foto: AP
Građani Vuhana juče u trgovini, Foto: AP
Ažurirano: 04.04.2020. 08:29h

Kina je prijavila više od 81.600 slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije, uključujući 3.322 žrtve, ali je se dovodi u pitanje transparentnost u vezi sa ciframa. Kineska nacionalna zdravstvena komisija do prošle nedjelje, na primjer, nije ubrajala osobe koje su bile pozitivne na testu ali nisu pokazivale simptome.

“Njujork tajms” je, pozivajući se na sadašnje i bivše obavještajne zvaničnike, objavio da američka Centralna obavještajna agencija (CIA) makar od februara upozorava Bijelu kuću da je Kina uveliko umanjila broj zaraženih i da SAD na mogu oslanjati na njene cifre prilikom pravljenja strategije za borbu protiv virusa.

Obavještajni brifinzi posljednjih nedjelja, dijelom zasnovani na informacijama agenata CIA u Kini, igrali su važnu ulogu u pregovorima predsjednika Donalda Trampa u četvrtak o očiglednom ublažavanju napetosti sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom, piše list i dodaje da su obje zemlje nakon toga pojačale kritike.

Dobijanje preciznijih podataka o broju zaraženih i umrlih u Kini važno je za zdravstvene sisteme širom svijeta u trenutku velike neizvjesnosti u vezi sa koronavirusom, brzinom širenja i drugim ključnim pitanjima. Za američke zvaničnike, ukupan broj je od ključnog značaja za bolje razumijevanje kako će kovid-19 uticati na SAD u narednim mjesecima i na efikasnost mjera suzbijanja, poput socijalnog distanciranja, saopštili su obavještajne agencije SAD i zvaničnici Bijele kuće.

Američke obavještajne agencije su zaključile da ni kineska vlada ne zna koje su razmjere virusa i da je “slijepa” kao i ostatak svijeta. Birokrate srednjeg ranga u gradu Vuhan, izvoru epidemije, i u drugim djelovima Kine, daju netačne podatke o stopi zaraze, testiranju i broju žrtava, iz straha da će biti kažnjeni ili izgubiti posao ako prijave prevelik broj, tvrde sadašnji i bivši obavještajni zvaničnici.

Birokratsko petljanje sa podacima je, kako navodi “Njujork tajms”, hronični problem svake vlade, ali je u Kini pogoršano jer je komunističko liderstvo napravilo autoritarniji zaokret posljednjih godina, tokom Sijevog mandata.

Američki list navodi da nigdje ne postoji kompletna slika o virusu zbog faktora mimo vladine represije, poput nedovoljnog testiranja, različitih standarda mjerenja i asimptomatske zaraze, koje bi mogle činiti jedan od četiri slučaja koronavirusa. Iran je prilično tajanstven povodom svoje borbe sa pandemijom. Broj žrtava u Italiji, koji je nadomak 14 hiljada, ne obuhvata osobe koje su umrle izvan bolnica. Testiranje u SAD zaostaje za drugim državama.

Ali, od januara, zvaničnici Bijele kuće su počeli da sumnjaju u kineske podatke i tražili su od CIA i drugih obavještajnih agencija da prikupljanje informacija o Kini postave kao prioritet.

Agencija Blumberg je prva objavila procjenu CIA da Kina ne prijavljuje sve slučajeve oboljelih i preminulih. Zvaničnici su umanjili značaj otkrića o obavještajnom izvještaju koji je prošle nedjelje poslat Bijeloj kući, u kojem se kaže da je CIA nedjeljama govorila zvaničnicima Bijele kuće da ne vjeruju ciframa koje Peking prosljeđuje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U reakciji na izvještaj Blumbrega, Kina je negirala da krije tačan broj ljudi koji su zaraženi ili umrli od koronavirusa, odbacujući optužbe kao “prezira dostojan pokušaj da se politički interesi stave iznad ljudskog života”, prenio je CNBC.

Kina tvrdi da su drastične mjere izolacije, uključuju stavljanje u karantin skoro 60 miliona ljudi, zaslužne za smanjenje broja novih slučajeva posljednjih nedjelja. Međutim, mnogi izvan vlade su izrazili zabrinutost da su te cifre nepotpune.

Kina, na primjer, ne prijavljuje broj asimptomatskih slučajeva za koje zna. Čak 25 odsto osoba koje se zaraze mogu da ne pokazuju simptome, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zvaničnici su kazali i da ne iznenađuje to što Kina ne prijavljuje precizne cifre o pandemiji jer je zvanična statistika iz te zemlje često lažna, navodi “Njujork tajms”. Tenzije između Vašingtona i Pekinga su porasle otkad se virus proširio iz Vuhana i došao do SAD, zbog čega je zatvoren ogroman dio ekonomije u cilju kontrole širenja epidemije.

Kinske diplomate šire dezinformacije poput one da je virus nastao u laboratoriji vojske SAD. Tramp se osvetio i kovidu-19 nadjenuo ime “kineski virus”. Međutim, nakon razgovora Sija i Trampa prošle nedjelje, zavladalo je nelagodno primirje. Kineski mediji su nastavili da šire teorije zavjere, većina istaknutih kineskih diplomata je ublažila komentare.

I Tramp je odustao od oštre retorike. Povodom izvještaja obavještajaca da Kina ne prikazuje vjerno štetu od virusa, Tramp je nagovijestio da je možda o tome razgovarao sa Sijem.

“Brojke djeluju malo optimistično, blago rečeno, u odnosu na ono što vidimo, ali smo sa njim razgovarali o tome,” rekao je Tramp. “Ne toliko o ciframa koliko o tome šta su učinili i kako.”

Potom je pomenuo svoj trgovinski sporazum i kinesku potrošnju za američku poljoprivredu i ublažio kritike.

“Imamo sjajan trgovinski sporazumsa Kinom. Htjeli bismo da ga zadržimo, kao i oni. I odnos je dobar,” kazao je američki lider. “Što se tiče toga da li su njihove cifre tačne, nisam računovođa iz Kine,” zaključio je Tramp.

Građani Vuhana da budu na oprezu

Građanima Vuhana je juče savjetovano da ostanu u kućama i pojačaju mjere zaštite, nekoliko dana prije planiranog ukidanja ograničenja putovanja. Najviši zvaničnci gradskih vlasti su pozvali na oprez kakio bi spriječili drugi talas zaraze od dolazećih putnika, istovremeno ublažavajući neke od strogih mjera.

U Kini je juče prijavljen 31 novi slučaj zaraze, uključuji dvije lokalne transmisije. Umrle su četiri osobe, i to u Vuhanu.

Dok je broj dnevnih slučajeva damatično opao od februara, Van Žonglin, šef Komunističke partije u Vuhanu, rekao je da je rizik od ponovnog izbijanja epidemije u gradu i dalje visok i da se moru nastaviti mjere prevencije i kontrole.

Vuhan je ublažio restrikcije posljednjih nedjelja i vlasti su najavile da će ograničenje putovanja biti ukinuto 8. aprila, za one sa zelenim “zdravstvenim kodom”. U Kini je danas nacionalna žalost povodom smrti 14 “mučenika”, koji su izgubili život u borbi sa pandemijom.

Li Venlijang je jedan od 14 zdravstvenih radnika i policajaca koji su proglašeni mučenicima. Kineski ljekar je dobio ukor vlasti zbog “širenja glasina” nakon što je u decembru pokušao da upozori kolege na pojavu kovida-19. Istraga povodom njegove smrti ga je oslobodila krivice i preporučila da ukor bude povučen.

Bonus video: