PANDEMIJA UMANJILA NEJEDNAKOST

Afričke elite zbog koronavirusa primorane da se liječe u svojim državama

Takva praksa je toliko ozloglašena da je južnoafrički ministar zdravlja prije nekoliko godina rekao da Afrika "treba da se stidi". "Mi smo jedini kontinent čiji lideri na liječenje idu van kontinenta", rekao je tada Aron Motsoaledi
5638 pregleda 0 komentar(a)
Dijeljenje maski u nigerijiskom gradu Lagos, Foto: Beta/AP/Sunday Alamba
Dijeljenje maski u nigerijiskom gradu Lagos, Foto: Beta/AP/Sunday Alamba
Ažurirano: 05.04.2020. 11:39h

Pandemija koronavirusa mogla bi da umanji jednu od većih nejednakosti u Africi, gdje neki od šefova država i pripadnika društvenih elita kada im zatreba liječenje idu u Evropu ili Aziju, što je njihovim građanima nemoguće.

Budući da njihove zemlje sada uvode stroge zabrane putovanja, i oni bi se mogli naći u domaćem zdravstvu.

Lideri zemalja od Benina do Zimbabvea liječili su se u inostranstvu dok su njihovi slabo finansirani zdravstveni sistemi išli od jedne do druge krize. Predsjednici Nigerije, Malavija i Zambije su među onima koji su umrli van svojih država.

Takva praksa je toliko ozloglašena da je južnoafrički ministar zdravlja prije nekoliko godina rekao da Afrika "treba da se stidi".

"Mi smo jedini kontinent čiji lideri na liječenje idu van kontinenta", rekao je tada Aron Motsoaledi.

Danas talas globalnih ograničenja putovanja prijeti onemogućavanje te opcije za niz starih afričkih lidera. Više od 30 međunarodnih aerodroma u Africi, od ukupno 57, zatvoreno je ili je uvelo stroga ograničenja letova, navodi američki Stejt department. U pojedinim trenucima je nebo iznad Afrike bilo gotovo prazno.

"Kovid-19 je šansa za naše lidere da preispitaju prioritete", kaže Livingston Sevanjana iz Fondacije za ljudska prava, organizacije koja odavno poziva afričke zemlje da više ulažu u zdravstvo.

Taj poziv ipak nije urodio plodom, iako se kontinent bori s ozbiljnim krizama poput smrtonosnih epidemija ebole i pošasti malarije i HIV-a.

Afrika na zdravstvo izdvaja oko pet odsto BDP-a, što je oko polovine svjetskog prosjeka. To traje uprkos obećanju članica Afričke unije, datom 2001, da troše mnogo više. Novac se nekad preusmjeri na bezbjednost ili prosto pronevjeri, pa su nestašice uobičajene.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Etiopija je 2015. imala samo tri bolnička kreveta na 10.000 ljudi, u odnosu na desetine u SAD i Evropi. Centralnoafrička republika je u zemlji imala samo tri respiratora. Ljekari u Zimbabveu su pričali da su ljude operisali goloruki jer nisu imali rukavice.

Stručnjaci upozoravaju da će mnoge zemlje biti u velikim problemima ako se koronavirus raširi, što je već veoma blizu. U Burkini Faso je zaraženo nekoliko ministara, kao i najbliži savjetnik predsjednika Nigerije. Jedan savjetnik predsjednika Konga je umro. Novi koronavirus kod većine ljudi izaziva u najgorem slučaju umjerene simptome.

"Ako testiranje u nekoj zemlji pokaže da ste pozitivni, treba da se liječite tu. Nije u pitanju smrtna presuda", navodi šef Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong.

Neki Nigerijici su zabrinuti da bi njihov predsjednik Muhamadu Buhari mogao biti među žrtvama virusa. Nakon što je Buhari više puta nestajao iz javnosti, pa i zbog višenedeljnog liječenja neidentifikovanih zdravstvenih problema u Londonu, mnogi su na Tviteru upitali zašto se nije obratio naciji dok broj zaraženih raste.

Buharijev kabinet je odbacio sve špekulacije kao glasine. Kada se najzad pojavio, objavio je da su suspendovani svi letovi privatnih aviona. Međunarodni aerodromi su od ranije zatvoreni.

Kao još češći putnik u inostranstvo, 87-ogodišnji predsednik Kameruna Pol Bija se suočava sa sve češćim kritikama zbog nepojavljivanja u javnosti otkako se virus pojavio u zemlji. Juče je broj zaraženih prešao 500, što je drugi najveći broj u podsaharskoj Africi, posle Južne Afrike.

Iako su ograničenja putovanja uglavnom pogodila bogate, analitičar Aleks Rusero smatra da bi odlučni afrički lider sigurno i sada pronašao način da ode u inostranstvo na liječenje.

"Oni se toliko boje smrti da bi učinili sve, čak i da privatnim avionom odlete u privatnu kliniku u stranoj zemlji", navodi Rusero. On živi u Zimbabveu, čiji je pokojni predsjednik Robert Mugabe često išao u Aziju na liječenje.

Zimbabve je vjerovatno i najteži slučaj budući da je zdravstveni sistem u kolapsu. Čak i prije pandemije se od porodica pacijenata često tražilo da nabave osnovne stvari poput rukavica ili čiste vode.

Potpredsjednik Zimbabvea Konstantino Čivenga je prošlog mjeseca otišao na liječenje u Kinu, u vrijeme dok je koronavirus u toj zemlji slabio. Zimbabve je zatvorio granice nekoliko dana kasnije, pošto je prva osoba u toj zemlji preminula od zaraze.

Čivenga se u međuvremenu vratio i predvodi krizni štab.

Međutim, pojedini iz nove generacije afričkih lidera su se potrudili da se angažuju na prevenciji.

Predsjednik Bocvane Mokgeveci Masisi je u početku prkosio zabrani putovanja za državne službenike kada je otišao u susjednu Namibiju na inauguraciju predsjednika te zemlje. Ipak, nakon toga je otišao u samoizolaciju i govori drugima da ostanu kod kuće, nazivajući to "bukvalno pitanjem života i smrti".

Južnoafrički lider Siril Ramafosa testirao se na virus i saopštio da nije zaražen, uoči tronedeljnog policijskog časa u najrazvijenijoj afričkoj državi. U samoizolaciju je otišao i predsjednik Madagaskara Andri Ražoelina.

Drugi lideri, među kojima su predsjednik Burkine Faso Roš Mark Kristijan Kabore i premijer Etiopije Abij Ahmed, objavili su slike na kojima rade putem videokonferencija dok svoje građane pozivaju da se drže dalje jedni od drugih.

Ipak, iako su afrički lideri više nego ikada vezani za svoje zemlje, njihov pristup medicinskoj njezi je i dalje neuporedivo bolji nego za većinu njihovih građana.

U Uagaduguu, prijestonici Burkine Faso, student medicine Frank Bienveni Zida se nalazi u samoizolaciji i zabrinut je jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Zida brine da bi mogao zaraziti ljude u svom mjestu, ali njegovi pokušaji da se testira nisu bili uspješni. Tri dana je bez rezultata zvao specijalni telefonski broj da bi tražio testiranje.

Galerija