Tajvan pokušava da politički parira Kini: Doniraće 10 miliona maski

"Donacija moje zemlje od 10 miliona maski za lice kako bi pomogli medicinsko osoblje u zemljama s teškim epidemijama pokazuje trajan duh Tajvana koji pomaže i koji poziva na jačanje međunarodne saradnje", rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Džoana Ou
1514 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tajpeija, Foto: AP
Detalj iz Tajpeija, Foto: AP

Tajvan, koji je prepoznat u svijetu kao neko ko se najuspješnije bori sa koronavirusom, krenuo je ove nedjelje u akciju doniranja medicinske pomoći teško pogođenim zemljama širom svijeta, čime pokušava da politički parira Kini, mnogo moćnijem rivalu, javlja Glas Amerike iz Tajpeija.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u srijedu da će donirati 10 miliona maski za lice medicinskom osoblju u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te za još 15 malih diplomatskih saveznika.

Od tih donacija SAD će dobijati 100.000 maski nedjeljno, plus dva miliona za medicinske radnike na liniji fronta.

Tajvanski diplomatski saveznici, uglavnom male i siromašne zemlje, dobiće još milion maski plus 84 uređaja za mjerenje temperature.

Sedam miliona maski ići će u Evropu.

"Donacija moje zemlje od 10 miliona maski za lice kako bi pomogli medicinsko osoblje u zemljama s teškim epidemijama pokazuje trajan duh Tajvana koji pomaže i koji poziva na jačanje međunarodne saradnje", rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Džoana Ou.

Donacija je prva tajvanska inicijativa za veliku humanitarnu pomoć, rekla je ona nakon epidemije virusa koji je pogodio 170 zemalja otkad je otkriven prije više od tri mjeseca u centralnoj Kini.

Analitičari smatraju da ova humanitarna kampanja, koliko god dobrodošla zemljama kojima je upućena, vjerovatno neće donijeti Tajvanu nova diplomatska priznanja, a teško i da će ga uvesti u međunarodne organizacije u kojima dominiraju kineski saveznici.

Broj slučajeva koronavirusa na Tajvanu u petak je dostigao 348 što je vrlo mali broj za ostrvo na kome živi preko 24 miliona ljudi.

Za razliku od većeg dijela svijeta, vlada Tajvana nije naredila nikakve obustave ili prisilno zatvaranje radnji i pogona.

Kina je imala srazmjerno veličini puno veći broj slučajeva, plus se smatra izvorom virusa.

Uz to neke zapadne vlade sumnjaju da je Kina imala značajno veći broj slučajeva od 81.000 službeno prijavljenih.

S druge strane Kina i njeni bogati tajkuni su poslali stotine hiljada maski i testova širom svijeta.

Italija, Japan, Pakistan, Filipini, Rusija i Južna Koreja, samo su neke od zemalja sa tog spiska.

Primjera radi, nedavno je kineska provincija Hejlondjang darovala 50.000 hiruških maski jednoj prefekturi u Japanu, javila je službena novinska agencija Sinhua.

Kina ima kapacitet za izradu oko 116 miliona maski dnevno u poređenju sa 10 miliona koliko može da proizvede Tajvan.

"Ako pogledate ove cifre djeluje da Tajvan ne može ni u primisli da se takmiči sa Kinom. Ali, znači li to da Tajvan uopšte ne treba da pokuša? Ja mislim da Tajvan treba da pokuša i da Tajvan treba da šalje svoje donacije", kaže Jun San Jun, stariji saradnik Stimson Centra iz Vašingtona.

Tajvan pojačano insistira da dobije status posmatrača u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zbog odličnih rezultata u borbi sa COVID-19, ali tu ambiciju Kina na sve načine blokira.

"Većina Amerikanaca vjerovatno dosad nije toliko razmišljala o vanrednim postignućima Tajvana u odnosu na COVID-19", rekao je Sin King, potpredsjednik Političkog savjeta Park Stratedžika, iz Njujorka.

"Ali odbijanje Svjetske zdravstvene organizacije da uvaži konstruktivan doprinos Tajvana, vjerovatno na zahtjev Pekinga, donijelo je ostrvu ogromne simpatije javnosti", kaže King.

Ali tu nije kraj ovoj priči o medicinskoj diplomatiji.

Zvaničnici SAD i Tajvana dogovorili su se prošlog mjeseca da rade zajedno na istraživanju i razvoju vakcine protiv COVIDA-19.

Uz to tajvanski univerzitet Akademija Sinika odvojeno razgovara i sa zvaničnicima Evropske unije na koji bi način mogli sarađivati ​​u borbi protiv COVID-19, javila je tajvanska Centralna informativna agencija.

Bonus video: