savjeti na početku bili jasni

Oprečne preporuke za nošenje maski

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti razmatra da građanima preporuči upotrebu platnenih maski za lice
3293 pregleda 1 komentar(a)
SZO preispituje politiku upotrebe maski, Foto: AP
SZO preispituje politiku upotrebe maski, Foto: AP

Na početku izbijanja pandemije novog koronavirusa savjeti medicinskih institucija u Evropi i SAD, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) - bili su jasni: ukoliko nijeste bolesni ili ne brinete o nekome ko ima simptome kovida-19 onda vam maska nije potrebna.

Međutim od tada diskusija o masovnom nošenju maski se zahuktala. Pojedini medicinski eksperti i dalje tvrde da građani ne treba masovno da nose maske, kao što to čine u azijskim zemljama, uključujući Kinu i Južnu Koreju, i da im to u određenim slučajevima daje lažni osjećaj sigurnosti.

Sa druge strane na društvenim mrežama postoji pokret #masks4all, a sve je veći broj stručnjaka iz oblasti medicine koji smatraju da je to efikasan način usporavanja širenja virusa.

szo maske
SZO preispituje politiku upotrebe maski(Foto: Graphic News)

Prošlog utorka, doktor Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, kazao je da krizni štab Bijele kuće „ozbiljno razmatra“ da Amerikancima preporuči nošenje maski u javnosti nakon što se obezbijedi dovoljno zaliha za medicinske radnike.

Nekoliko evropskih zemlja među kojima je Francuska takođe razmatra obavezno nošenje maski na javnim mjestima, a u Lombardiji od juče vlasti insistiraju da građani nose maske kada izlaze vani. U članku objavljenom nedavno u časopisu „Science“, generalni direktor kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da je najveća greška koju prave Amerikanci i pojedine evropske države u borbi protiv koronavirusa ta što njihovi građani ne nose maske.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti takođe razmatra da promijeni svoj stav prema masovnoj upotrebi maski. Prema pisanju „Vašington posta“ ta institucija razmatra da građanima preporuči upotrebu platnenih maski kako bi deficitarne medicinske maske - uključujući hirurške i N95 maske - ostale na raspolaganju zdravstvenim radnicima.

I Svjetska zdravstvena organizacija objavila je nedavno da razmatra da dopuni svoje smjernice kada je u pitanju rutina nošenja maski za lice u javnosti kako bi spriječila širenje koronavirusa.

Odluka SZO da preispita svoje smjernice uslijedila je nakon što je nova studija pokazala da se kijanjem i kašljanjem u vazduh projektuju čestice virusa mnogo dalje nego što se prethodno mislilo - šest metara prilikom kašljanja i osam metara prilikom kijanja, prenio je BBC.

Nošenje maski je već duže vrijeme uobičajeno u pojedinim državama, naročito azijskim, za vrijeme epidemija respiratornih bolesti ili prosto kao zaštita od zagađenja. Kako je sve veći broj pitanja o tome da li ljudi mogu širiti virus prije nego što uopšte shvate da su bolesni i dobiju prve simptome, sve više medicinskih eksperta podržava ideju masovne upotrebe maski u javnosti.

Preporučujemo za Vas