PORUKA ŠEFA OVE ORGANIZACIJE

SZO: Maske nijesu čudotvorno rješenje protiv pandemije

Šef SZO je takođe osudio "rasističke izjave" nekih naučnika koji su nedavno pomenuli Afriku kao mjesto gde bi mogla da se testira potencijalna vakcina protiv Kovida-19, osuđujući "nasljeđe kolonijalnog mentaliteta"
2818 pregleda 1 komentar(a)
Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP, AP, AP, AP
Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP, AP, AP, AP

Maske same po sebi nijesu "čudotvorno rješenje" u borbi protiv pandemije Kovida-19, i njihova upotreba među stanovništvom je opravdana u slučaju ograničenog pristupa vodi za pranje ruku ili kada je teško fizičko distanciranje, rekao je danas šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejezus.

"Nema binarnog odgovora, nema čudotvornog rješenja. Maske same po sebi ne mogu da zaustave pandemiju Kovida-19", rekao je Tedros Adhanom Gebrejezus na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Šef SZO je takođe osudio "rasističke izjave" nekih naučnika koji su nedavno pomenuli Afriku kao mjesto gde bi mogla da se testira potencijalna vakcina protiv Kovida-19, osuđujući "nasljeđe kolonijalnog mentaliteta".

"Ta vrsta rasističkih reči ništa ne doprinose. Oni su suprotni duhu solidarnosti. Afrika ne može da bude i neće biti teren za testiranje bilo koje vakcine", rekao je Gebrejezus, bivši šef etiopske diplomatije. On je rekao da nasljeđe kolinijalnog mentaliteta treba da se prekine. Nije naveo o kojim naučnicima je riječ.