MJESEC DANA

Proglašeno vanredno stanje u sedam regiona Japana

Vanredno stanje ne dozvoljava japanskim vlastima da uvedu strogu izolaciju kao u drugim zemljima ali daje datim regionalnim guvernerima mogućnost da insistiraju da stanovništvo ostane u kući, kao i da traže privremeno zatvaranje prodavnica i firmi koje nijesu neophodne
1629 pregleda 0 komentar(a)
Šinzo Abe, Foto: Reuters, Reuters
Šinzo Abe, Foto: Reuters, Reuters

Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je danas vanredno stanje, u prvobitnom trajanju od mjesec dana, za region Tokija i još šest regiona u zemlji zbog nedavnog povećanja broja obolijevanja izazvanih virusom Kovid-19.

Vanredno stanje ne dozvoljava japanskim vlastima da uvedu strogu izolaciju kao u drugim zemljima ali daje datim regionalnim guvernerima mogućnost da insistiraju da stanovništvo ostane u kući, kao i da traže privremeno zatvaranje prodavnica i firmi koje nijesu neophodne.

Abe je rekao da neće biti obavezne izolacije kao što je u Evropi, i da planira da vanredno stanje bude na snazi mjesec dana, do 6. maja, prenosi AP.

Premijer je ranije danas u obraćanju parlamentu najavio da će proglasiti vanredno stanje pošto sadašnja situacija ozbiljno utiče na život ljudi i ekonomiju zemlje.

Drugi regioni bi kasnije mogli da budu obuhvaćeni vanrednim stanjem ukoliko to situacija bude zahtjevala, upozorio je danas ministar ekonomije Jasutoši Nišimura.

Japanski sistem, za razliku od drugih zemalja gdje su uvedene mjere izolacije, ne predviđa prinudne mjere ni sankcije za prekršioce. Vlasti uglavnom računaju na dobru volju građana koji su većinom za vanredno stanje, prema anketi koju je juče objavila privatna televizija TBS.

Pandemija Kovida-19 je za sada ograničena u Japanu ali broj slučajeva je u izrazitom porastu posljednje dvije nedjelje što izaziva strah da će bolnice biti preplavljene, i što je navelo Abeovu vladu da pojača djelovanje.

Prema najnovijem bilansu japanskog Ministarstva zdravlja u zemlji je juče bilo ukupno 3.900 slučajeva zaraženih koronavirusom od početka krize i 80 umrlih.

Pošto će vanredno stanje zadati dodatni udarac privredi zemlje u kojoj Tokio i okolina predstavljaju oko trećinu nacionalnog BDP-a, Abe je najavio rekordni plan pomoći od 108.000 milijardi jena (915 milijardi evra) da se ublaže efekti zdravstvene krize na japanske kompanije i domaćinstva.

Preporučujemo za Vas