Preminula samo jedna starija žena

Ova zemlja ima 1.160 oboljelih od koronavirusa i jednu smrt: "Nisu poravnali krivu, samljeli su je"

Vašington Post pohvalio je novozelandski pristup koronavirusu - zatvaranje granica za strance i uvođenje totalnog karantina čim se virus pojavio
16062 pregleda 8 komentar(a)
Novi Zeland, Foto: Mark Baker
Novi Zeland, Foto: Mark Baker
Ažurirano: 08.04.2020. 11:33h

Vašington Post juče je objavio priču pod naslovom: "Novi Zeland nije samo poravnao krivu. Oni su je samljeli", prenosi Index.hr

Novinarka Vašington Posta Ana Fifield, koja je s Novog Zelanda, ali živi u inostranstvu zadnjih 20 godina, napisala je da je "bilo potrebno samo 10 dana kako bi se pokazalo da je novozelandski pristup (uvođenje karantina odmah) djelotvoran".

Do danas je na Novom Zelandu, koji broji oko 5 miliona ljudi, zabilježeno 1.160 potvrđenih slučajeva Kovida-19 s jednom smrću.

Dva dana zaredom broj novih slučajeva pada, iako se broj testiranja povećava, prenosi Index.hr.

Broj izliječenih danima je veći nego broj novozaraženih.

Profesor Nik Vilson, direktor programa za epidemije na Univerzitetu u Otagou, rekao je za Business Insider da se slaže s Washington Postom, ali upozorio je na to da Novi Zeland još nije pobijedio koronavirus.

"Stvari izgledaju obećavajuće, ali još uvijek postoji opasnost da ovaj pristup ne uspije. Novi Zeland možda će se morati okrenuti drugim strategijama", kazao je.

Hoće li novozelandski pristup uspjeti do kraja?

Vilson je u komentaru s Majklom Bejkerom, epidemiologom i profesorom za javno zdravlje na Univerzitetu Otago, napisao: "Novi Zeland je sada jedina zapadna država koja slijedi strategiju eliminacije (iako je to model koji se koristi u azijskim zemljama, uključujući Kinu, Hong Kong, Singapur i Tajvan)", prenosi Index.hr.

"S druge strane, mislimo da je to ispravna odluka, utemeljena na onome što sada znamo o ovoj prijetnji, njenom velikom uticaju na zdravlje, dostupnim alternativnim strategijama i potencijalnim koristima", napisali su.

Doktorka Viajls sa Univeziteta u Ouklandu, specijalistkinja za mikrobiologiju i zarazne bolesti, rekla je za Biznis Insajder da je sjajno što je novozelandski pristup međunarodno pohvaljen.

Dodala je da se nada da će se oni koji su kritikovali ovaj pristup iz njega ipak nešto naučiti.

"Uvijek se može učiniti više, ali nadam se da će ovo otvoriti oči onima koji tvrde da smo trebali pratiti imunitet krda ili sačekati malo duže", rekla je.

Što je Novi Zeland napravio?

Novinarka Vašington Posta opisala je kako je Novi Zeland tako brzo uspio dovesti koronavirus pod kontrolu, prenosi Index.hr.

Novi Zeland je, naime, već 19. marta zatvorio svoje granice za strance, što je bila velika odluka jer tu zemlju svake godine posjeti oko 4 miliona ljudi.

Premijerka Ardern savjetovala se sa stručnjacima koji su kazali kako se mora uvesti potpuni karantin.

Bili su zabrinuti zbog situacije u Španiji i u ostatku Evrope.

Četiri dana kasnije, 23. marta, Ardern je kazala da cijela zemlja ima 48 sati kako bi se pripremila na potpuni karantin.

Tada su na Novom Zelandu bila svega 102 slučaja koronavirusa.

Totalni karantin značio je da svi moraju četiri nedelje ostati u svojim kućama, osim ako moraju do prodavnice ili se bave ključnim zanimanjima poput zdravstva.

Novinarka Vašington Posta napominje kako je odgovor zemlje na koronavirus ujedinio građane, prenosi Index.hr.

Ljudi su prijavljivali kršenje mjera karantina, a čak se i glavna opoziciona stranka suzdržala od kritikovanja ovog pristupa.

Novi Zeland je najveći broj oboljelih u jednom danu zabilježio 2. aprila i od tada broj zaraženih pada iz dana u dan. Preminula je jedna starija žena koja je imala hronične bolesti.