Sanders odustao od trke za predsjednika SAD

Prije povlačenja Sanders je nagovijestio da će podržati konačnog kandidata na opštim izborima ako izgubi osnovnu ulogu, rekavši da mu je glavni prioritet poraziti Trampa u novembru
9232 pregleda 11 komentar(a)
Sanders, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Sanders, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 08.04.2020. 18:37h

Senator Berni Sanders odustao je od demokratske predsjedničke trke, i tako otvorio put bivšem potpredsjedniku SAD Džou Bajdenu da osvoji nominaciju 2020. godine.

Sanders nije uspio da izgradi svoj rani zamah u trci poslije pobjeda u Nju Hempširu i Nevadi, kao ni virtuelne veze u Ajovi, izgubivši niz država od Bajdena nakon što je bivši potpredsjednik SAD učvrstio podršku umjerenih demokrata.

Sanders je time okončao svoj drugi uzastopni pokušaj osvajanja Bijele kuće na platformi demokratskog socijalizma, koja je dobijala izvjesnu podršku među masama, posebno u američkoj radničkoj klasi, ali je sistem predizbora u Demokratskoj stranci takav da mu je ta podrška bila nedovoljna.

U međuvremenu Bajden je doživio svojevrsnu renesansu tako da je ostvario seriju važnih pobjeda u nizu saveznih država.

Svi ostali aspiranti na poziciju predsjedničkog kandidata Demokratske stranke su već odustali tako da Sandersovim povlačenjem Bajden ima širom otvorena vrata da na stranačkoj konvenciji bude potvrđen za osobu koja će pokušati da onemogući republikanca Donalda Trampa da osvoji drugi predsjednički mandat.

Prije povlačenja Sanders je nagovijestio da će podržati konačnog kandidata na opštim izborima ako izgubi osnovnu ulogu, rekavši da mu je glavni prioritet poraziti Trampa u novembru.

Iako su njih dvojica bili suprotstavljeni po raznim pitanjima, od trgovine do socijalnog osiguranja do stranih vojnih intervencija, Sanders je obećao da će podržati Bajdena tokom njihove martovske primarne rasprave u Vašingtonu.

Bajden i Sanders
Bajden i Sanders(Foto: AP)

"Gledaj, ako izgubim ovo, Džo će pobijediti", rekao je Sanders u svojoj jedinoj raspravi "jedan na jedan".

"Džo, biću tamo zbog tebe", rekao je Sanders.

Bonus video: