UN zabrinute zbog rastuće opasnosti od gladi i zaraza u Istočnoj guti

Zastupnik Generalnog sekretarijata UN-a Farhan Hak izjavio je da je organizacija zabrinuta zbog sve intenzivnijih oružanih dejstava u Istočnoj Gudi kod Damaska
0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Njujork, Foto: Shutterstock
Ujedinjene nacije, Njujork, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2018. 09:37h

Ujedinjene nacije (UN) zabrinute su za sigurnost 400.000 civila u Istočnoj Guti koja je pod opsadom snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, a posebno se to odnosi na djecu koja u toj regiji nemaju hrane, lijekova i drugih potrepština za život, javlja agencija Anadolija.

Zastupnik Generalnog sekretarijata UN-a Farhan Hak izjavio je da je organizacija zabrinuta zbog sve intenzivnijih oružanih dejstava u Istočnoj Gudi kod Damaska.

Podsjetivši da su civili u Istočnoj Guti od 15. februara meta stalnih artiljerijskih i zračnih napada režimskih snaga, Hak je kazao da je u jučerašnjim napadima u distriktu Duma život izgubilo najmanje 30 osoba.

“Zbog blokade i stalnih napada u tu regiju nemoguće je i dostavljanje humanitarne pomoći. Najmanje 69 osoba suočeno je s ekstremnom pothranjenošću, a 127 djece doslovno se bori za preživljavanje“, kazao je Haq.

Bonus video: