Putnik na međunarodnom aerodromu u Frankfurtu, gdje je 95 odsto letova otkazan, Foto: AP

Drugi talas zaraze moguć sve dok ne stigne vakcina

Naučnici pozivaju na oprez prilikom popuštanja ograničavajućih mjera
12836 pregleda 4 komentar(a)
Putnik na međunarodnom aerodromu u Frankfurtu, gdje je 95 odsto letova otkazan, Foto: AP
Putnik na međunarodnom aerodromu u Frankfurtu, gdje je 95 odsto letova otkazan, Foto: AP

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom je premašio 1,6 miliona širom svijeta, a nova studija o mjerama za suzbijanje pandemije u Kini pokazala je da će države koje se pripremaju za popuštanje ograničavajućih mjera morati da kontinuirano prate potencijalne nove slučajeve kako bi spriječile drugi talas zaraze.

Epicentar zaraze se u međuvremenu pomjerio na Sjedinjene Države i Veliku Britaniju koje prolaze kroz najteže dane od izbijanja pandemije, dok se Svjetska zdravstvena organizacija našla u središtu novog međunarodnog sukoba.

Uprkos tome što broj mrtvih u SAD premašio 16.000, od čega je 40 odsto u Njujorku - zvaničnici specijalnog tima Bijele kuće saopštili su u srijedu veče da ima naznaka da mjere izolacije djeluju i da broj žrtava u toj zemlji možda neće biti između 100 i 240 hiljada, kako se prvobitno predviđalo.

Njujork
Njujork(Foto: AP)

Tokom konferencije za novinare u Bijeloj kući u srijedu, predsjednik SAD Donald Tramp je reagovao i na izvještaje da su američki obavještaci još u novembru upozorili njegov kabinet da se koronavirus širi u kineskoj pokrajini Hubei. ABC njuz je objavio da u izvještaju vojnog Nacionalnog centra za medicinske obavještajne podatke (NCMI) stoji da bi to mogao biti „kataklizmički događaj“ i da može ugroziti američke snage u Aziji. Tramp je kazao da je za ozbiljnost epidemije saznao malo prije nego što je zatvorio zemlju za Kinu. „Tako da ne znam tačno, ali bih volio da vidim te podatke“.

Tramp je 2. februara uveo ograničenja za osobe koje dolaze iz Kine, a vanredno stanje je proglasio tek u martu.

Prema jučerašnjim podacima, u roku od 24 sata u britanskim bolnicama umrlo je 938 osoba, a ukupni broj žrtava od kovida-19 juče je bio 7978, ali se strahuje da je ta cifra značajno veća.

Na poziv u pomoć britanskih zdravstvenih radnika koji upozoravaju na nestašicu ključne opreme odazvala se njemačka vojska koja će donirati 60 mobilnih respiratora. U Britaniju je od početka marta stiglo preko 480 respiratora, a vjeruje se da su kupljeni ili donirani iz Kine, SAD, Njemačke, Švedske i Tajvana.

U međuvremenu, eskalirao je spor između Tajvana i Svjetske zdravstvene organizacije, a vodeće ličnosti sa obje strane su proteklih dana javno razmijenile optužbe.

Tedros Adhanom Gebrejesus
Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus(Foto: AP)

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus kazao je u srijedu da je već mjesecima na meti napada, uključujući i rasističke napade protiv njega i crnačkih zajednica i optužio je Tajvan da predvodi „kampanju“.

Juče, ministarstvo inostranih poslova Tajvana zatražilo je pojašnjenje za kako je navelo „neosnovane“ optužbe i „izuzetno neodgovorno klevetanje“. U saopštenju se, prema pisanju „Gardijana“, navodi da vlada ni na koji način nije predvodila niti ohrabrivala lične napade na Tedrosa.

Razlog ovog spora treba tražiti u činjenici da je Tajvan isključen iz članstva i aktivnosti SZO zbog lobiranja kineske vlade, koja tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije.

Istovremeno, kako navodi Rojters, Tajvan ima jedan od najboljih javnih zdravstvenih sistema u svijetu, a ta zemlja je u više navrata pohvaljena zbog načina na koji se bori sa epidemijom.

Uprkos blizini Kine i učestalosti putovanja, Tajvan je prijavio samo 379 slučajeva zaraze i pet žrtava.

Američki i tajvanski zvaničnici imali su video-konferenciju prošlog mjeseca kako bi razgovaralo o načinima da se poveća učešće ostrva u svjetskom zdravstvenom sistemu, što je izazvalo bijes Pekinga koji se protivi svim zavničnim kontaktima Vašingtona i Taipeija.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Žao Liđijan kazao je juče da se „nada da tajvanske vlasti neće politizovati epidemijsku situaciju, niti se upuštati u političke manipulacije“.

SZO i Tedros su se našli na meti kritika jer su navodno tokom pandemije previše popustljivi prema Kini, koja je u prvim nedjeljama od izbijanja virusa pokušala da prikrije informacije.

Kina je juče, drugi dan zaredom, prijavila porast broja novih slučajeva. Vlasti u Pekingu su od srijede uvele nove mjere kako bi spriječile da „tihi prenosioci“ u toj zemlji izazovu novi talas zaraze. Rojters piše da prema novim pravilima medicinske institucije moraju prijaviti asimptomatične slučajeve u roku od dva sata od kako ih otkriju. Lokalne vlasti zatim moraju identifikovati sve bliske kontakte u roku od 24 sata.

Kina koronavirus
Kina pojačava mjere u strahu od drugog talasa zaraze(Foto: AP)

Zahvaljujući agresivnoj kontroli svakodnevnih aktivnosti u Kini je završen prvi talas kovida-19, tvrde istraživači, ali opasnost od drugog talasa ostaje realna.

"Mada izgleda da su restriktivne mjere smanile broj novih slučajeva, bez kolektivnog imuniteta na kovid-19 lako bi moglo doći do izbijanja drugog talasa dok otvaramo preduzeća, fabrike i škole, naročito ako se ima u vidu rizik od uvezenih slučajeva dok se virus širi na globalnom nivou“, kazao je profesor Džozef T Vu sa Univerziteta u Hong Kongu, koji je predvodio istraživanje.

Kineska televizija CCTV objavila je da su granični prelazi između Kine i Rusije privremeno zatvoreni, nakon što su se destine Kineza proteklih dana iz Rusije vratili zaraženi.

Rusija je juče prijavila najveći broj novih slučajeva obolijevanja, nakon čega je broj zaraženih u toj zemlji premašio 10 000. Žarište infekcije ostaje Moskva, a predsjednik Vladimir Putin je kazao da će naredne nedjelje biti odlučujuće u borbi protiv virusa.

Drugi dan zaredom Singapur je prijavio porast broja novih slučajeva. Ovaj azijski grad država smatran je uzorom u borbi protiv epidemije, a novi podaci će pojačati bojazni sposobnosti kovida-19 da se vrati nakon popuštanja restriktivnih mjera.

Zbog neujednačenog napretka država u naporima da kontrolišu virus, istraživači sa Univerziteta u Hongkongu su upozorili zemlje da će morati podrobno da prate nove infekcije i prilagode svoje mjere sve dok ne bude dostupna vakcina.

Oprezni optimizam u Italiji i Španiji, upozorenja pred Uskrs

Španski premijer Pedro Sančez kazao je da će mjere ograničenja kretanja ostati na snazi vjerovatno do maja, mada je istakao da najgore polako prolazi pošto je posljednjih dana zabilježen pad broja smrtnih slučajeva.

"Polako stavljamo požar pod kontrolu“, kazao je Sančez poslanicima u Madridu, rekavši da će zemlja izvojevati „potpunu pobjedu“ nad virusom. Španija ima najveći broj potvrđenih slučajeva obolijevanja, a prema jučerašnjim podacima u toj zemlji virus je odnio 15 238 života.

Sančez je posljednji u nizu evropskih lidera koji su nagovijestili da se situacija polako stabilizuje.

Italija, gdje je zabilježen najveći broj žrtava, takođe razmatra kako da popusti ograničenja.

Stopa zaraze je značajno usporila od vrhunca epidemije, tvrde italijanski zvaničnici ali je premijer Đuzepe Konte u intervjuu za BBC kazao da moraju ostati oprezni.

"Moramo da izaberemo privredne sektore koji mogu početi sa aktivnostima. Ukoliko naučnici potvrde, mogli bismo početi da popuštamo pojedine mjere do kraja mjeseca“, kazao je on.

Međutim, kako se bliže uskršnji praznici, raste zabrinutost da bi građani mogli početi da putuju na porodična okupljanja. Pojedine države počele su sa kampanjama pozivajući građane da ostanu kod kuće tokom praznika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost čak i kratkih izleta na primorje ili u planinske predjele kod rođaka rekavši da se to „ovog Uskrsa ne smije događati“.

Opasno je zanemarivati Afriku

Vodeći afrički medicinski zvaničnik upozorio je juče bogate države koje gomilaju medicinsku opremu da ukoliko ostave koronavirus da se širi u Africi, onda je cijeli svijet od rizikom.

"Ne smijete nas zanemariti“, kazao je juče Džon Nkengasong, direktor afričkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

"Svijet će biti užasno ugrožen i potpuno je naivno ako države vjeruju da moraju kontrolisati kovid-19 uz svojim državama, ali ne i u Africi“.

Afričke države su primorane da se takmiče sa bogatim državama za testove, kao i za respiratore za pacijente koji imaju poteškoće sa disanjem i za zaštitnu opremu za medicinske radnike na prvim linijama fronta.

Nkengasong je upozorio da od pristupa situaciji zavisi budućnost kontinenta dok broj potvrđenih slučajeva, koji je juče bio preko 11 000, nastavlja da brzo raste.

"Ne možemo znati kolike su razmjere ovog problema ukoliko ne pojačamo testiranje“, rekao je Nkengasong za agenciju AP.corona

Bonus video: