Ebola se vratila u Kongo tri dana prije proglašenja kraja epidemije

Beni, u pokrajini Sjeverni Kivu, bio je jedno od žarišta epidemije ebole koja je od izbijanja 1. avgusta 2018. usmrtila 2.273 ljudi
4091 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

Novi slučaj hemoragijske groznice ebole prijavljen je u gradu Beni, na istoku Demokratske Republike Konga, objave su vlasti u Kinšasi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), tri dana prije najavljenog službenog proglašenja kraja epidemije.

"Poslije 52 dana bez ijednog slučaja bolesti, timovi za nadzor i djelovanje na terenu potvrdili su novi slučaj", napisao je na Twitteru generalni sekretar WHO Tedros Adanom Gebrejesus.

"Nažalost, to znači da vlada DR Kongo neće moći da proglasi završetak epidemije ebole u ponedjeljak kao što je bila planirala", dodao je.

U saopštenju multidisciplinarnog odbora za borbu sa epidemijom se navodi da prve informacije govore da je obolio i umro 26-godišnji muškarac u gradu Beni.

"Naši timovi u saradnji sa WHO već su na terenu kako bi se bolje upoznali sa situacijom i sproveli mjere", dodaje se u saopštenju.

Pacijent je umro u četvrtak ujutro u bolnici pošto je nekoliko dana ranije pokazivao simptome, rekao je sanitarni izvor.

Beni, u pokrajini Sjeverni Kivu, bio je jedno od žarišta epidemije ebole koja je od izbijanja 1. avgusta 2018. usmrtila 2.273 ljudi, prenosi agencija Hina.

Sanitarne vlasti DR Kongo su 3. aprila službeno objavile o obolijevanje najmanje jedne osobe od novog koronavirusa u gradu Beni.

Području tog grada prijeti i naoružana grupa Savezničke demokratske snage (ADF) koja je od oktobra 2014. ubila više od 1.000 civila.

DR Kongo i WHO su počeli da odbrojavaju kraj sadašnje epidemije ebole od kada je početkom marta zadnji pacijent otpušten iz bolnice.

Bonus video: