WHO upozorio na "fatalni povratak" pandemije ako se naglo ukine izolacija

"Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije"
10928 pregleda 5 komentar(a)
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Prijevremeno ukidanje mjere ograničenog kretanja uvedenih zbog suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi da uzrokuje "fatalni povratak" pandemije, upozorio je u petak Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. Ali prerano ukidanje restrikcija moglo bi da podstakne fatalni povratak pandemije", istakao je Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji u Ženevi, sjedištu agencije Ujedinjenih nacija.

On je dodao da bi povratak pandemije mogao da bude jednako smrtonosan kao i njeno širenje ako izostanu potrebne mjere.

WHO razgovara sa zainteresovanim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahtjeva.

Potrebno je kontrolisati prenos virusa, osigurati zdravstvenu i medicinsku podršku, te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje.

Takođe, treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima, kontrolisati rizik unošenja virusa iz inostranstva i napokon povjeriti odgovornost stanovnicima.

"Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije", istakao je Gebrejesus.

Bonus video: