Restrikcije vode i struje u Libiji: UN to nazvale oružjem u ratu

"Više od dva miliona ljudi, od čega 600.000 djece, koji žive u Tripoliju, njegovim predgrađima i obližnjim gradovima, trpe restrikcije vode skoro nedelju dana", navedeno je u saopštenju UN
848 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz libijskog grada Tripoli, Foto: Beta/AP/Felipe Dana
Detalj iz libijskog grada Tripoli, Foto: Beta/AP/Felipe Dana

Više od dva miliona Libijaca već nedelju dana trpi restrikcije struje i vode u Tripoliju i okolini, a UN su danas optužile naoružane grupe da prekid snabdevanja koriste kao "oružje u ratu".

Humanitarni koordinator UN za Libiju Jakub el-Hilo naveo je da je "pristup vodi i struji važniji nego ikada" pošto zemlja treba da se bori protiv pandemije korona virusa. Do sada je u Libiji potvrđeno 24 slučajeva zaraze, a jedna osoba je preminula.

Libija se nalazi u potpunom haosu od rušenja dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija 2011. godine, a sada je rastrže borba za vlast između Vlade nacionalnog jedinstva (GNU) u Tripoliju i maršala Halife Haftara, čija baza podrške je na istoku zemlje.

UN priznaju GNU kao legitimnu vladu Libije. Haftar je u aprilu prošle godine pokrenuo ofanzivu na Tripoli i borbe se i dalje vode na prilazima gradu.

GNU optužuje Haftarove snage da stoje iza isključenja struje i vode, i UN je zemjereno što u saopštenju nisu imenovale odgovorne, odnosno Haftara.

"Više od dva miliona ljudi, od čega 600.000 djece, koji žive u Tripoliju, njegovim predgrađima i obližnjim gradovima, trpe restrikcije vode skoro nedelju dana", navedeno je u saopštenju UN.

Gradovi na sjeveru Libije se vodom snabdjevaju iz rezervoara u pustinji preko Velike vještačke rijeke, ogromnog projekta izgrađenog u vrijeme Gadafija.

Bonus video: