Neki ljekari se trude da zaobiđu respiratore u lečenju posljedica koronavirusa

Razlog je to što su neke bolnice prijavile neuobičajeno visoke stope smrtnosti za pacijente od koronavirusa na respiratorima, i neki ljekari brinu da bi te mašine mogle da škode nekim bolesnicima, prenosi AP
4120 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz milanske bolnice u Italiji, Foto: Beta/La Presse/Claudio Furlan
Detalj iz milanske bolnice u Italiji, Foto: Beta/La Presse/Claudio Furlan

Dok se zdravstveni zvaničnici širom svijeta trude da dobiju što više respiratora da liječe pacijente od koronavirusa neki ljekari nastoje da izbjegnu upotrebu tih mašina za disanje gdje god mogu.

Razlog je to što su neke bolnice prijavile neuobičajeno visoke stope smrtnosti za pacijente od koronavirusa na respiratorima, i neki ljekari brinu da bi te mašine mogle da škode nekim bolesnicima, prenosi AP.

Kako se razvijaju liječenja pokazuje se da ljekari i dalje uče koji su najbolji načini da se savlada virus koji se pojavio tek prije nekoliko mjeseci. Oni se oslanjaju na pojedinačne slučajeve i tekuće podatke uz nalet pacijenata i nestašice osnovnih materijala.

Mehanički respiratirori ubacuju kiseonik ljudima čija pluća gube moć. Upotreba mašina podrazumijeva da se pacijenti stave pod anesteziju i da im se ubaci tuba kroz grlo.

Uopšte uzev 40 do 50 odsto pacijenata sa teškim respiratornim teškoćama umre dok je na respiratoru, kažu stručnjaci. Međutim 80 odsto i više pacijenata oboljelih od koronavirusa i stavljenih na mašine u Njujorku su umrli, prema izjavama državnih i gradskih zvaničnika, prenosi AP.

Stope smrtnosti više od uobičajenih prijavljene su i drugdje u SAD, rekao je doktor Albert Rizo, glavni ljekar Američkog udruženja za plućne bolesti.

Slični izveštaji pojavili su se iz Kine i Velike Britanije. Prema jednom izveštaju iz Britanije ta cifra je 66 odsto, a mala studija iz Vuhana, gdje se bolest prvo pojavila, navodi da je 86 odsto onih koji su bili na respiratorima umrlo.

Nije poznat razlog za to. Uzrok može da bude stanje pacijenata prije nego što su zaraženi ili koliko su bili bolesni u trenutku kada su stavljeni na mašine.

Za sada su samo spekulacije o razlogu a i za sada nema pravih opsežnih studija da daju prave podatke.

Neki ljekari kažu da pokušavaju da ne upotrijebe respirator što duže moguće i da se okreću drugim tehnikama. Jedna od mjera je da pacijenti leže u različtim položajima, na stomaku na primer da bi različiti djelovi pluća bolje dobijali vazduh, a druga je davanje pacijentima više kiseonika kroz tube kroz nos i druge sprave.

Briga o korisnosti respiratora je odvojena od druge brige da ih nema dovoljno, što je takođe zabrinjava ljekare pošto pacijenti od koronavirusa često ostaju duže na respiratorima od pacijenata sa drugim bolestima koje izazivaju probleme u disanju.

Bonus video: