SAD pozdravile razmjenu zatvorenika između talibana i avganistanskih vlasti

Sporazum potpisan u februaru koji zvanični Kabul još nije ratifikovao, predviđa između ostalog da avganistanske vlasti oslobode 5.000 talibanskih zatvorenika dok talibani treba da oslobode 1.000 pripadnika avganistanskih snaga, prije nego što počnu mirovni pregovori Avganistanaca
366 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Američki izaslanik zadužen za pregovore SAD i talibana Zalmaj Kalilzad ocijenio je danas kao "važnu etapu" ka miru u Avganistanu prvu razmjenu zatvorenika između talibana i vlasti u Kabulu.

"Razmjena zatvorenika je važna etapa u mirovnom procesu i smanjenju nasilja", napisao je Kalilzad na Tviteru i pozvao dvije strane da ubrzaju napore da bi što prije postigli ciljeve navedene u sporazumu SAD i Talibana.

Sporazum potpisan u februaru koji zvanični Kabul još nije ratifikovao, predviđa između ostalog da avganistanske vlasti oslobode 5.000 talibanskih zatvorenika dok talibani treba da oslobode 1.000 pripadnika avganistanskih snaga, prije nego što počnu mirovni pregovori Avganistanaca.

Talibani su juče oslobodili 20 zatvorenika avganistanskih snaga, iako su napustili razgovore sa Kabulom o tome prošle nedjelje.

"Mi smo olakšali oslobađanje 20 pripadnika avganistanskih nacionalnih odbrambenih i bezbjednosnih snaga koje su držali talibani i prebacili smo ih u kancelariju guvernera Kandahara", potvrdio je sinoć preko Tvitera šef Međunarodnog crvenog krsta u Avganistanu Huan-Pedro Šerer.

Radi se o prvom oslobadjanju zatvorenika koje su držali talibani, u okviru razmjene koja je do sada išla sporo zbog brojnih nesuglasica.

Avganistanske vlasti objavile su juče ujutro da su prethodnog dana oslobodile 100 talibanskih zatvorenika, što se dodaje na 200 već oslobođenih prošle nedjelje.

Oslobađanje zatvorenika je presudna etapa ka otvaranju pregovora Kabula i talibana o budućnosti zemlje.

Jučerašnja faza sa razmenom zarobljenika ipak ne znači da će dvije strane nastaviti pregovore, rekli su juče talibani koji nastavljaju ofanzivu protiv avganistanskih snaga širom zemlje.

Bonus video: