POHVALILA IH SZO

Šta svijet može da nauči od Vijetnama - 95 miliona stanovnika, nema preminulih od koronavirusa

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču univerziteta "Džon Hopkins" je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika
11015 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Vijetnama, Foto: Beta/AP
Detalj iz Vijetnama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.04.2020. 11:09h

Kao zemlja koja nema niti jedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i može služiti kao primjer države koja je uspjela da obuzda pandemiju, piše N1.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i strogog karantina, kao i društvenim jedinstvom, za sada izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču univerziteta "Džon Hopkins" je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Zvanična statistika pokazuje da je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Covid-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO za Vijetnam, vjeruje da je za njegov uspijeh ključno bilo rano djelovanje.

"Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini", ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu Covid-19 pod koje je brzo implementiralo nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo da mjeri u hiljadama.

Vlade u svijetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi sprečio nacionalnu krizu koja se može izbjeći.

Veliki dio vijetnamskog uspjeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Generalni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Ksuan Puc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio "prolećnom opštom ofanzivom 2020", što je namjerna referenca na ključnu "Tet ofanzivu" iz 1968. koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske.