Tramp najavljuje smjenu vodećeg eksperta za zarazne bolesti?

Fauči ponovo naljutio predsjednika rekavši da bi ranije uvođenje mjera spasilo živote
2244 pregleda 2 komentar(a)
Neke ankete pokazuju da Amerikanci više vjeruju Faučiju nego Trampu, Foto: AP
Neke ankete pokazuju da Amerikanci više vjeruju Faučiju nego Trampu, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp retvitovao je poziv za smjenu doktora Entonija Faučija nakon što je vodeći američki ekspert za zarazne bolesti kazao da su životi mogli biti spaseni da je zemlja ranije uvela restriktivne mjere tokom pandemije novog koronavirusa.

Tramp je u nedjelju retvitovao poruku bivšeg republikanskog kandidata za Kongres koji je citirao Faučijeve komentare iz televizijskog intervjua u nedjelju i na Tviteru objavio „vrijeme za otkaz Faučiju“.

Republikanski predsjednik je i ranije radije ponavljao tvitove u kojima se kritikuju pojedini zvaničnici i njegovi neprijatelji nego da ih sam kritikuje. Trampov tvit o Faučiju je podstakao spekulacije da predsjednik SAD gubi strpljenje sa popularnim naučnikom i da bi ga mogao otpustiti.

Bijela kuća juče nije komentarisala zašto je Tramp objavio tvit o Faučiju. Fauči je postao lice američke borbe protiov koronavirusa i stekao je određenu popularnost. On je u više navrata javno ispravljao Trampa ili izražavao neslaganje sa njim u vezi sa naučnim pitanjima poput toga da li je lijek protiv malarije efikasan u borbi protiv novog koronavirusa.

Tokom intervjua za CNN, Fauči je odgovarajući na pitanja o izvještaju „Njujork tajmsa“ da je Bijela kuća bila ranije upozorena na opasnost od virusa priznao da bi ranije uvođenje restriktivnih mjera spasilo živote, ali je upozorio da na to utiče i niz drugih faktora.

„Jasno je da bi bilo lijepo da smo ranije počeli, ali mislim da ne možemo pouzdano reći da smo u ovoj situaciji samo zbog tog jednog faktora“, kazao je Fauči. „Veoma je komplikovano“.

Tramp je u nedjelju na Tviteru takođe odbacio pisanje „Njujork tajmsa“ nazivajući ga „lažnim“.

„Neće on otpustiti Faučija“, objavio je juče na Tviteru Džo Lokhart, sekretar za medije bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona. „Prvo mora da ga ponizi. U jednu stvar možete biti sigurni... neće imati petlje da to učini lično“, napisao je Lokhart.

Fauči, 79, na čelu je savezne agencije za infektivne bolesti od 1984. godine. Predsjednik Džordž Buš mu je 2008. uručio predsjedničku Medalju slobode. Pojedina istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Amerikanci trenutno više vjeruju Faučiju nego Trampu.

U međuvremenu, epidemija virusa u SAD bi ove nedjelje mogla dostići vrhunac, a guverner Njujorka Endrju Komo kazao je da je u njegovoj državi „najgore prošlo“.

„Možemo kontrolisati širenje: to je dobar osjećaj“, kazao je Komo na jučerašnjoj konferenciji za novinare. „Najgore je prošlo ukoliko budemo pametni. Sve zavisi od nas“, kazao je on.

Međutim čak iako postoje naznake stabilizacije, eksperti i pojedini guverneri smaraju da bi otvaranje ekonomije moglo zavisiti od razmjera testiranja i upozoravaju da bi ukidanje zabrana moglo izazvati novi talas zaraze.

Trampova administracija je nagovijestila da bi 1. maja mogla početi sa popuštanjem restriktivnih mjera, a predsjednik SAD je juče ponovio da to zavisi samo od njega, a ne od guvernera.

U SAD je zabilježen najveći broj žrtava od kovida-19, a prema jučerašnjim podacima broj mrtvih je premašio 22.800.

Bonus video: