SZO upozorila države da prerano ne ublaže restrikcije uvedene zbog pandemije

Zemlje moraju da uspostave ravnotežu između mjera koje omogućavaju rad preopterećenih zdravstvenih sistema, i društevno-ekonomskog uticaja tih mjera, ukazao je on
2570 pregleda 3 komentar(a)
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP, AP, AP, AP
Tedros Adhanom Gebrejesus, Foto: AP, AP, AP, AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila države širom svijeta da prerano ne ukidaju restriktivne mjere uvedene radi zaustavljanja pandemije COVID-19.

"Dok se Covid-19 ubrzava veoma naglo, usporava se mnogo sporije. Drugim riječima, put naniže je mnogo sporiji od puta naviše", poručio je u ponedjeljak generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je upozorio da "to znači da se restriktivne mjere moraju ukidati polako i kontrolisano. To se ne može uraditi sve odjednom".

"Mere kontrole mogu se ukinuti samo ako su na snazi odgovarajuće javne zdravstvene mjere, uključujući značajan kapacitet za traženje kontakata oboljelih", rekao je Adhanom Gebrejesus.

On je ukratko, u šest tačaka, najavio novu strategiju SZO koja će biti dostavljena državama o tome šta treba da utvrde prije no što razmotre ukidanje socijalnog distanciranja i sličnih mjera.

Prvo je da prenošenje virusa "treba da bude pod kontrolom".

Drugo je da "zdravstveni sistem ima kapacitet da otkriva, izoluje i liječi pacijente, i da prati svaki kontakt".

Treće je da je "rizik od pojave bolesti COVID-19 u bolnicama i staračkim domovima bude smanjen na minimum".

Četvrtka tačka koju države treba da utvrde prije no što razmotre ukidanje mjera, jeste "da su preventivne mjere na snazi na ključnim mjestima kao što su škole, radna i druga mjesta gde ljudi moraju ići".

Peta tačka je da "treba biti u stanju da se upravlja rizikom uvoza bolesti iz inostranstva", rekao je generalni direktor SZO.

Poslednja, šesta tačka nove strategije SZO je da su "društvene zajednice u potpunosti obaviještene, angažovane i da su u stanju da se prilagode 'novoj normalnosti' ".

Svaka zemlja, rekao je Adhanom Gebrejesus, trebalo bi da primenjuje "sveobuhvatni set mjera za usporavanje prenošenja bolesti i spasavanje života, s ciljem da se dostigne stabilno stanje malog prenošenja ili da ga uopšte nema".

Zemlje moraju da uspostave ravnotežu između mjera koje omogućavaju rad preopterećenih zdravstvenih sistema, i društevno-ekonomskog uticaja tih mjera, ukazao je on.

"Odluke se prije svega moraju zasnivati na zaštiti zdravlja ljudi, i moraju biti vođene onim što znamo o virusu i kako se on ponaša", ali, rekao je direktor SZO, "ovo je novi virus i ovo je prva pandemija izazvana koronavirusom".

Podvukao je da "svi stalno učimo i prilagođavamo strategiju, zasnovanu na najnovijim dostupnim dokazima, te možemo reći samo ono što znamo, i možemo djelovati samo na osnovu onog što znamo".

"Znamo da se COVID-19 brzo širi i znamo da je ta bolest smrtonosna - 10 puta je smrtonosnija od pandemije gripa 2009. godine", rekao je Adhanom Gebrejesus.

Znamo i, nastavio je on, da se "virus lakše širi na mjestima punim ljudi, poput staračkih domova".

Takođe znamo, rekao je direktor SZO, da su "rano nalaženje oboljelih, testiranje, izolovanje staranje o svakom slučaju i nalaženje svakog njhovog kontakta od suštinskog značaja za zaustavljanje prenošenja bolesti".

Bonus video: