Mekdonalds u kineskom gradu zabranio ulaz crncima

Američka ambasada upozorila je da i drugi restorani i kafići zabranjuju ulaz crncima te da su lokalne vlasti naredile testiranje i samoizolaciju svakome ko je bio u kontaktu s Afrikancima
4009 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Kine, Foto: AP
Detalj iz Kine, Foto: AP
Ažurirano: 15.04.2020. 08:16h

Restoran Mekdonaldsa u južnokineskom gradu Gvangžuu zabranio je ulaz crncima u toku epidemije koronavirusa.

Društvenim mrežama proširio se video jednog korisnika koji je pokušao ući u restoran, ali ga obezbjeđenje nije pustilo. Snimio je restoran i natpis koji ga je dočekao na ulazu.

"Dobili smo informaciju da crnci ne mogu ući u restoran. Za vaše i naše zdravlje javite se policiji za informacije o samoizolaciji. Molimo vas, imajte razumijevanja", stoji na natpisu.

Mekdonalds je odmah zatvorio spomenuti restoran i javno se izvinio, kazavši da se takva politika kosi sa svim načelima i vrijednostima koje ta kompanija poštuje i da se nešto slično neće ponoviti, prenosi Indeks.

Kina se priprema za drugi talas zaraze, a Afrikanci na radu u Kini u četvrti Yueixu tvrde da su diskriminisani te da se s njima loše postupa. Američka ambasada upozorila je da i drugi restorani i kafići zabranjuju ulaz crncima te da su lokalne vlasti naredile testiranje i samoizolaciju svakome ko je bio u kontaktu s Afrikancima. Prijavljeni su i slučajevi u kojima su Afrikanci nasilno istjerani iz svojih domova.

U Gvangžuu živi oko 14.000 ljudi koji su došli iz Afrike, a zamjenik šefa policije rekao je da imaju isti tretman kao i svi ostali građani te da nema govora u diskriminaciji.

Bonus video: