Gebrejezus: SZO žali zbog američke odluke, radićemo sa partnerima da nadoknadimo finansijski deficit

Gebrejezus je rekao da SZO ostaje posvećena usporavanju širenja pandemije Kovid-19
3256 pregleda 4 komentar(a)
Gebrejezus, Foto: BETA/AP
Gebrejezus, Foto: BETA/AP

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) žali zbog američke odluke da prekine njeno finansiranje, rekao je danas šef te organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus.

"SAD su dugoročni i velikodušni prijatelj SZO i nadamo se da će nastaviti to da budu", rekao je on.

On je ovo rekao danas na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi posle objave američkog predsednika Donalda Trampa da prekida američko finansiranje te organizacije, koju je optužio da je suviše bliska Kini i da je loše upravljala pandemijom.

Tedros je rekao da SZO razmatra uticaj američke odluke.

"SZO će raditi sa svojim partnerima da nadoknadi svaki finansijski deficit i da garantuje da se naš rad nastavi bez prekida", rekao je on.

Gebrejezus je rekao da SZO ostaje posvećena usporavanju širenja pandemije Kovid-19.

"Kovid-19 ne diskriminiše između bogatih i siromašnih nacija, velikih i malih nacija. Sada je vrijeme da svi budemo ujedinjeni u zajedničkoj borbi protiv zajedničke prijetnje, opasnog neprijatelja. Kada smo podijeljeni virus koristi rascjepe među nama", rekao je šef SZO.

On je rekao da će zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije i nezavisne organizacije procijeniti djelovanje SZO kasnije a da fokus sada mora da ostane ka zaustavljanju pandemije.

Reagovanja na američku odluku da u jeku pandemije suspenduje doprinos SZO

Državni zvaničnici i zdravstveni stručnjaci širom svijeta upozorili su danas da odluka Trampa da SAD obustave značajno finansiranje SZO može da ugrozi globalne napore na zaustavljanju pandemije koronavirusa.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izrazio je danas duboko žaljenje zbog odluke SAD da suspenduju svoj doprinos SZO.

"Nema razloga da se opravdava ova odluka, u vrijeme kada su napori SZO neophodniji nego ikad da se pomogne u suzbijanju pandemije koronavirusa", naveo je Borel na Tviteru.

I Njemačka je danas osudila odluku Trampa da suspenduje doprinos SZO.

"Moramo usko sarađivati protiv COVID-19. Jedna od najboljih investicija je jačanje Ujedinjenih nacija, posebno SZO, koja je nedovoljno finansirana, na primjer za razvoj i distribuciju testova i vakcina", naveo je na Tviteru njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Kina je takođe izrazila "duboku zabrinutost" zbog odluke Trampa.

"Ova odluka će oslabiti kapacitete SZO i potkopati međunarodnu saradnju u borbi protiv epidemije," izjavio je portparol kineske diplomatije Džao Lidjijan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je na politizaciju i rekao da vjeruje da je SZO "efikasno postupila" u borbi sa sa pandemijom.

Trudi Lang, profesorka globalnog zdravstvenog istraživanja na Oksfordskom univerzitetu rekla je da pokušaji ometanja rada SZO mogu da imaju značajne posljedice.

"Razlog zašto tako brzo napredujemo u dijagnostici, vakcinama i ljekovima je zbog uloge SZO kao neutralnog posrednika koji okuplja najbolje naučnike", rekla je ona.

Bil Gejts, čija je fondacija bila drugi najveći donator SZO napisao je na Tviteru da je zaustavljanje finansiranja SZO u vrijeme svjetske zdravstvene krize veoma opasno.

"Njihov rad usporava širenje Kovid-19 i ako taj rad bude zaustavljen, nijedna druga organizacija ih ne može zamijeniti. Svijetu je SZO potrebna više nego ikad prije",naveo je Gejts.

Holandska ministarka spoljne trgovine Sigrid Kag takodje je podržala SZO ističući da nije vrijeme da SAD sada ukinu finansijsku pomoć i da se treba fokusirati na prevazilaženje krize.

Bonus video: