G20 privremeno suspendovala dugove najsiromašnijih zemalja

„Svi zvanični bilateralni povjerioci će učestvovati u ovoj inicijativi“, navodi G20 i poziva privatne povjerioce da učestvuju, prenosi Danas
698 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) odobrili su danas privremenu obustavu otplate dugova najsiromašnijim zemljama, saopšteno je nakon virtuelnog sastanka.

U saopštenju se navodi da je dogovoren koordinisani pristup i da je tu inicijativu odobrio Pariski klub.

„Svi zvanični bilateralni povjerioci će učestvovati u ovoj inicijativi“, dodaje G20 i poziva privatne povjerioce da učestvuju, prenosi Danas.

Saudijski ministar finansija Muhamad al-Jadan rekao je na video konferenciji za novinare da je dug najsiromašnijih zemalja suspendovan na 12 mjeseci.

„Odlučni smo da uložimo napore da zaštitimo ljudske živote“, rekao je Al-Jadan i istakao da je potrebno podržati svjetsku ekonomiju i obezbijediti otpornost finansijskog sistema.

„Moramo nastaviti i povećati svoje napore“, dodao je Al-Jadan.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) založila se za suspenziju dugova najsiromašnijih zemalja kako bi im se pomoglo da se izbore sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.

Malpas: Moćna, brzodjelujuća inicijativa koja će donijeti stvarnu korist siromašnima

Privremena obustava otplate dugova najsiromašnijim zemljama je moćna, brzodjelujuća inicijativa koja će donijeti stvarnu korist siromašnima, ocijenio je predsjednik Svjetske banke (SB), David Malpas.

On je, povodom virtuelnog sastanka ministara Grupe 20 najrazvijenijih država svijeta (G20), kazao da snažno pozdravlja napore G20 da dozvoli zemljama Međunarodnog udruženja za razvoj (IDA) obustavu otplate zvaničnog bilateralnog kredita.

“Očekuje se da će komercijalni povjerioci pružiti uporedni tretman. Zauzvrat, zemlje korisnice obavezale bi se da će koristiti dodatne resurse da odgovore na Covid-19 i da u potpunosti objave svoje finansijske obaveze u javnom sektoru”, naveo je Malpass u saopštenju objavljenom na sajtu SB.

Od Svjetske banke i MMF-a se traži da analizira i izvještava o potrebama za likvidnošću zemalja koje ispunjavaju uslove i nadgleda njihovu upotrebu fiskalnog prostora stvorenog otpisivanjem duga.

“Od multilateralnih razvojnih banaka se traži da dalje istraže mogućnosti za obustavu plaćanja duga, zadržavajući kreditni rejting”, kazao je Malpass.

SB i Međunarodni monetarni fond (MMF) će, kako je kazao, učiniti sve što je moguće da podrže dužničku inicijativu.

“SB će pružati masovno povećane i unaprijed isporučene neto transfere u zemlje IDA pod izuzetno povoljnim uslovima, odnosno preko 50 milijardi USD finansiranja u narednih 15 mjeseci, a MMF ima svoje velike uticajne inicijative”, precizirao je Malpas.

Odbor za razvoj, uključujući njegove brojne predstavnike iz najsiromašnijih zemalja, razmatraće u petak različite inicijative za podršku.

“Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji što je snažno vodila napore za otplatu duga za vrijeme predsjedavanja G20 i svim povjeriocima na njihovom trudu”, dodao je Malpas.

SB do kraja aprila očekuje da ima projekte vezane za Covid u 100 zemalja i preduzima korake da obezbijedi 160 milijardi USD sredstava u narednih 15 mjeseci.

Ciljevi SB su pomoć zemljama u razvoju u sprovođenju vanrednih zdravstvenih operacija, zaštita najsiromašnijih domaćinstva, kao i čuvanje poslova i preduzeća.

Bonus video: