Tramp optužio SZO za dezinformisanje, Foto: AP

Trampov "zločin protiv čovječnosti"

Svjetski lideri osudili odluku o ukidanju pomoći SZO u jeku pandemije, stručnjaci za zdravlje kažu da će ona koštati života
19952 pregleda 35 komentar(a)
Tramp optužio SZO za dezinformisanje, Foto: AP
Tramp optužio SZO za dezinformisanje, Foto: AP

Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da prekine finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije izazvala je osude svjetskih lidera, a vodeći eksperti za zdravlje su je opisali kao “zločin protiv čovječnosti”.

Tramp, koji je reagovao ljutito na optužbe da je njegova administracija sporo i nespretno reagovala na najgoru epidemiju u posljednjih sto godina, bio je sve više neprijateljski nastrojen prema agenciji UN prije nego što je u utorak objavio prekid pomoći.

SZO, čije je sjedište u Ženevi, promovisala je “dezinformacije” Kine o virusu, što je vjerovatno dovelo do toga da razmjere epidemije budu šire, rekao je Tramp.

SZO nije istražila vjerodostojne izvještaje izvora u kineskom gradu Vuhan, gdje je virus prvi put identifikovan u decembru, koji su bili u suprotnosti sa pričom Pekinga o širenju i “ponavljala je i javno prihvatala” tvrdnju da se zaraza ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, rekao je Tramp.

“SZO nije ispunila tu osnovnu dužnost i mora snositi odgovornost,” rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejsus je izrazio žaljenje zbog Trampove odluke.

“SAD su odavno velikodušni prijatelj SAD i nadam se da će i dalje biti,” rekao je Gebrejsus i dodao da će agencija procijeniti svoj učinak u ovoj krizi, kao što radi nakon svake takve pojave.

Njujork je najteže pogođeni američki grad
Njujork je najteže pogođeni američki grad(Foto: Reuters)

“SZO razmatra uticaj bilo kakvog povlačenja američkog finansiranja na naš rad i radićemo sa partnerima na popunjavaju bilo kakvih praznina kako bismo osigurali da se on nesmetano nastavi,” rekao je šef SZO na konferenciji za novinare.

Istakao je, međutim, da je sada trenutak da se svijet ujedini u zajedničkoj borbi protiv epidemije, koju je opisao kao “opasnog neprijatelja”.

Specijalni izaslanik SZO za kovid-19, Dejvid Nabaro, pozvao je kritičare da se sada usredsrede na “epsku” borbu protiv virusa i da ostave kritike za kasnije. On je istakao da nije u pitanju samo SZO, nego je “cijela javna zdravstvena zajednica trenutno umiješana i svaka osoba na svijetu je trenutno javni zdravstveni radnik, svi snose odgovornost, svi se žrtvuju, svi su uključeni.”

Jedan američki zvaničnik je rekao Rojtersu da je Tramp napravio taj potez uprkos otporu unutar administracije, posebno glavnih zdravstvenih naučnika.

SAD su najveći pojedinačni donator SZO i 2019. su tom globalnom zdravstvenom tijelu dale više od 400 miliona dolara, što je otprilike 15 odsto njenog budžeta. Fondacija Bil i Melinda Gejts, koja finansira liječenje od kovida-19 i istraživanje vakcine, je drugi najveći donator. Britanija je na trećem mjestu.

SZO je ranije apelovala na više od milijardu dolara za finansiranje operacija protiv pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija, SZO, WHO
Svjetska zdravstvena organizacija(Foto: AP)

Generalni direktor UN Antonio Gutereš je rekao da nije vrijeme za smanjenje resursa SZO.

“Sada je vrijeme za jedinstvo i solidarnu saradnju međunarodne zajednice u cilju sprečavanja virusa i njegovih razornih posljedica,” naveo je u saopštenju.

Kina, koju je SZO pohvalila zbog akcija na suzbijanju širenja virusa, pozvala je juče SAD da ispunjavaju obaveze prema SZO.

“Ova odluka slabi kapacitet SZO i ugrožava međunarodnu saradnju,” rekao je ministar spoljnih poslova Žao Liđian.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel je izrazio “duboko žaljenje” zbog odluke SAD. “Nema opravdanja za ovaj potez u trenutku kada su njihovi napori potrebniji nego ikad.”

Njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas je rekao da pripisivanje krivice nije od pomoći.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je kazala da SZO ima ključnu ulogu u suzbijanje pandemije.

“U ovakvom vremenu, kada moramo dijeliti informacije i moramo imati savjete na koje se možemo osloniti, SZO je to obezbijedila. Nastavićemo da je podržavamo i da dajemo doprinos.”

”Krivite Kinu, ne SZO”

Premijer Australije Skot Morison je rekao da podržava Trampove kritike na račun SZO, posebno “neshvatljivu” podršku ponovnom otvaranju kineskih pijaca na kojima se prodaju svježe zaklane i žive životinje.

“Ipak, SZO je takođe organizacija koja obavlja mnogo važnog posla, i ovdje u našem regionu u Pacifiku, i tijesno sarađujemo sa njima,” rekao je Morison.

Džon Soers, bivši šef britanske spoljne obavještajne službe MI6, rekao je da je Kina skrivala od ostatka svijeta ključne informacije o epidemiji i da bi Kinu trebalo smatrati odgovornom, a ne SZO.

Tramp je rekao da će odluka o američkom finansiraju biti stavljena na čekanje 60-90 dana, nakon čega će se “procijeniti uloga SZO u ozbiljno lošem upravljanju i prikrivanju širenja koronavirusa”.

Filantrop Bil Gejts je rekao da je Trampova odluka “opasna kao što zvuči”.

Bil Gejts
Bil Gejts(Foto: Beta/AP)

Ričard Horton, urednik medicinskog časopisa “Lanset”, smatra da je Trampova odluka “zločin protiv čovječnosti”.

“Svaki naučnik, svaki zdravstveni radnik, svaki građanin, mora se oduprijeti i pobuniti protiv ovako zapanjujuće izdaje globalne solidarnosti”.

Lori Garet, bivši viši saradnik Savjeta za spoljne odnose, kaže da će Trampova odluka koštati života.

“U međuvremenu, SZO je jedini spas za većinu afričkih, latinoameričkih i azijsko-pacifičkih nacija.

SZO se našla na udaru zbog nekih aspekata rješavanje krize i optužena je da je previše snishodljiva prema Kini, imajući u vidu da je Komunistička partija u početku zataškavala informacije i kažnjavala zviždače koji su pokušavali da dignu uzbunu.

Peking je kasnije uveo drakonske mjere, uključujući zone karantina bez presedana. Stručnjacima SZO je, međutim, omogućeno da posjete Kinu i istraže epidemiju tek 10. februara, do kada je u zemlji zabilježeno više od 40.000 slučajeva.

Zašto napadaju agenciju

Novinari Bijele kuće su istakli da je i Tramp hvalio odgovor Kine na epidemiju i umanjivao odgovor kod kuće dugo nakon što je SZO proglasila vanrednu situacija za javno zdravlje na globalnom nivou.

Donald Tramp
Donald Tramp(Foto: AP)

Kritika na račun SZO se uglavnom odnosi na njenu objavu na Tviteru 14. januara u kojoj je navedeno da “preliminarna istraživanja koja su sprovele kineske vlasti nisu otkrila jasne dokaze o prenošenju sa čovjeka na čovjeka”.

Međutim, zvaničnici SZO su u to vrijeme takođe rekli da postoji velika vjerovatnoća za takvo prenošenje imajući u vidu iskustvo prošlih epidemija koronavirusa i pozvali da se preduzmu odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Agenciju UN napadaju i zbog isključivanja Tajvana iz članstva jer ga Kina smatra svojom teritorijom. Neki su pozdravili Trampovu odluku da prekine finansiranje. Demokratski aktivista iz Hong Konga Džošua Vong je rekao da je SZO “ruka kineske diplomatije”. SZO ima više od sedam hiljada zaposlenih u kancelarijama u 150 država, šest regionalnih kancelarija i sjedištu u Ženevi.

Finansira se od članarine, koja se troši na održavanja ključnih funkcija agencije, i od dobrovoljnih doprinosa - za posebne prgorame poput iskorjenjivanja dječje paralize i borbu protiv side, malarije i drugih zaraznih bolesti.

Kina tvrdi da je transparentna i da dijeli informacije sa SZO i drugim državama, uključujući SAD.

SZO je saopštila da Kina dijeli informacije brzo i da sarađuje u istraživanju i drugim oblastima.

Agencija je optužena za pretjeranu reakciju na pandemiju gripa H1N1 2009-10. a kasnije zato što nije reagovala dovoljno brzo na izbijanje ebile u zapadnoj Africi 2014, kada je umrlo više od 11 hiljada ljudi.

Napadom na SZO maskira svoje greške

Mnogi smatraju da je odluka američkog lidera potvrda da traži žrtvenog jarca za zakašnjeli i haotični odgovor njegove vlade na krizu.

Američka grupa Protect Our care je saopštila da je Trampova odluka “providni pokušaj... skretanja pažnje sa njegovog umanjivanja ozbiljnosti krize koronavirusa i neuspjeha njegove administracije da pripremi našu naciju.”

“Svjetska zdravstvena organizacija ima grešaka, ali je više nego neodgovorno prekinuti finansiranje na vrhuncu epidemije,” kazao je predsjedavajući grupe Lesli Dah.

Stručnjaci za javno zdravlje se generalno slažu da odgovor SZO na pandemiju nije savršen, ali je mnogo poboljšan nakon oštro kritikovanog učinka tokom epidemije ebole 2014, i neizmjerno je bolji od načina na koji se SAD bore protiv kovida-19, piše “Gardijan”.

Tedros Adhanom Gebrejesus
Direktor SZO, Tedros Adhanom Gebrejesus(Foto: AP)

Šef SZO Gebrejsus je kritikovan zbog laskanja kineskom predsjedniku Siju Đinpingu uprkos pokušajima Pekinga da umanji značaj prijetnje. Međutim, i Tramp je hvalio reakciju Kine na epidemiju, rekavši da “SAD uveliko cijene njihove napore i transparentnost”.

“Gardijan” navodi da je do početka februara, kada je SZO bila u poziciji da distribuira testove za kovid-19 širom svijeta, vlada SAD odlučila da ne primijeni brzu proceduru odobravanja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je umjesto toga proizveo svoj test, koji je bio manjkav i morao je da ga opozove. Testiranje u SAD je kasnilo šest nedjelja u odnosu na ostatak svijeta, piše list.

U vrijeme kada bukvalno nije bilo testiranja u SAD tokom februara, Tramp je tvrdio da mali broj potvrđenih slučajeva u SAD znači da se njegova zemlja nekako izvukla.

“Koronavirus je prilično pod kontrolom u SAD,” pohvalio se 24. februara, skoro mjesec pošto je SZO proglasila vanrednu situaciju. “U kontaktu smo sa svima i sa svim relevantnim državama. CDC i SZO rade veoma naporno i veoma pametno. Berze počinju da mi izgledaju veoma dobro!”

Bonus video: