SAD optužuju Rusiju za eksperimentisanje sa nuklearnim oružjem

"Postoji mogućnost da Rusija vrši ispitivanja na taj način da se nuklearna energija oslobađa iz kontejnera za eksploziv. To izaziva zabrinutost zbog obaveza Rusije u vezi sa obavještavanjem u skladu sa sporazumom“, istakao je spoljnopolitički resor
2227 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Rusija vršila eksperimente vezane za nuklearno oružje koji su izazvali oslobađanje nuklearne energije, piše b92.

To je saopšteno u izvještaju Stejt departmenta koji je dostavljen Kongresu.

Istovremeno, Stejt department je istakao da ne nema informacije o tome da je Rusija obavljala takve eksperimente 2019. godine.

"Postoji mogućnost da Rusija vrši ispitivanja na taj način da se nuklearna energija oslobađa iz kontejnera za eksploziv. To izaziva zabrinutost zbog obaveza Rusije u vezi sa obavještavanjem u skladu sa sporazumom“, istakao je spoljnopolitički resor.

U dokumentu se takođe izražava zabrinutost da Moskva možda ne poštuje u potpunosti obavezu da obavještava Vašington o nuklearnim eksperimentima u skladu sa Sporazumom o limitu snage podzemnih nuklearnih proba iz 1974. između Sovjetskog Saveza i SAD, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države ne optužuju Rusiju za kršenje sporazuma.

Stav Stejt departmenta je da Moskva treba da obavijesti Vašington o takvim eksperimentima, kako bi Vašington mogao da obavi verifikaciju ispitivanja u vezi sa protokolom sporazuma.

Ruska strana za sada nije komentarisala pomenuti izvještaj.

Sporazumom između Sovjetskog Saveza i SAD o ograničavanju snage podzemnih nuklearnih proba, koji je potpisan u julu 1974. godine, ograničava se prag moći podzemnih snaga nuklearnih proba na do 150 kilotona i takođe predviđa sistem uzajamne kontrole nad poštovanjem Sporazuma, odnosno strane su, prema ovom sporazumu, u obavezi da jedna drugu obavještavaju o predstojećim eksperimentima.

Bonus video: