AGENCIJA AP OCJENJUJE:

Koronavirus kao izgovor: Neke zemlje koriste krizu da ućutkaju kritike i učvrste kontrolu

Mađarski premijer Viktor Orban možda je najsnalažljivije iskoristio zdravstvenu krizu, ocjenjuje AP i podsjeća da je Orbanu parlament dao ovlašćenja da vlada dekretom neodre]eno dugo, bez opterećivanja važećim zakonima ili parlamentarnim ograničenjima
5060 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok vlade zemalja širom svijeta sprovode vanredne mjere da zadrže ljude kod kuće i zaustave pandemiju koronavirusa, neke su nezadovoljne zbog ukazivanja na pogrešne korake, a druge koriste krizu da ućutkaju kritike i učvrste kontrolu, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres (AP) navodeći primjere iz Tajlanda, Egipta, Mađarske i Srbije.

Mađarski premijer Viktor Orban možda je najsnalažljivije iskoristio zdravstvenu krizu, ocjenjuje AP i podsjeća da je Orbanu parlament dao ovlašćenja da vlada dekretom neodre]eno dugo, bez opterećivanja važećim zakonima ili parlamentarnim ograničenjima.

Jedan aspekt zakona koji je, navodno, donesen za suočavanje s korona virusom predvi]a zatvorske kazne do pet godina za one koji su osu]eni za širenje neistine ili iskrivljene činjenice za vrijeme hitne situacije.

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je da "globalni zdravstveni problemi izazvani koronaviusom zahtijevaju efikasne mjere zaštite zdravlja i života ljudi" što, kako je dodala, "uključuje borbu protiv dezinformacija koje mogu izazvati paniku i socijalne nemire".

Naglasila je me]utim da "nažalost neke vlade koriste taj imperativ kao izgovor za uvo]enje nesrazmjernih ograničenja slobode štampe" što je "kontraproduktivan pristup koji se mora zaustaviti" jer se "posebno u vrijeme krize moraju zaštititi dragocjene slobode i prava".

Kada je riječ o Srbiji AP navodi da je policija nakraktko privela novinarku Anu Lalić koja je pisala o nedostatku zaštitne opreme i haotičnim uslovima u jednom velikom bolničkom kompleksu. Klinički centar je saopštio da je njen tekst uznemirio javnost i naškodio imidžu zdravstvene organizacije.

Tajlandski umjetnik Danaj Usama imao je na umu brigu za zdravlje kada je na svom Fejsbuk profilu objavio da na povratku iz Španije, na aerodromu u Bangkoku niko od putnika nije podvrgnut zdravstvenoj provjeri, ali su aerodromski zvaničnici to demantovali a on je priveden i optužen za širenje lažnih vijesti.

Navodeći da je za to predviđena kazna do pet godina zatvora i oko 3.000 američkih dolara, AP dodaje da Danaj vjeruje da se tajlandska vlada plaši da opozicija može da iskoristi njegovu objavu kao dokaz neuspjeha u borbi protiv koronavirusa i da postupak protiv njega treba da posluži kao upozorenje za ostale.

Vanrendo stanje u borbi protiv koronavirusa dalo je tajlandskom premijeru Prajut Čan-o-čau vanredna ovlašćenja uključujući i cenzurisanje medija, navodi AP i dodaje da je više od deset ljudi uhapšeno pod optužbom za širenje dezinformacija o koronavirusu.

"Kovid-19 predstavlja značajnu prijetnju za vlade i sigurnost režima jer ima potencijal da iznese na vidjelo loše upravljanje i nedostatak transparentnosti po pitanjima koja se tiču svih gra]ana neke zemlje", rekla je Aim Singpeng sa Univerziteta u Sidneju.

Budući da je pandemija kao globalno pitanje u fokusu svjetske javnosti, vladama je sve teže da kontrolišu poruke javnosti bez iznošenja koliko su malo ili mnogo učinile u poređenju sa ostatkom sveta, dodala je.

U Kambodži, na primjer, gdje je premijer Hun Sen na vlasti 35 godina, organizacija za zaštitu ljudskih prava LICADHO dokumentovala je 24 slučaja privođenja zbog dijeljenja informacija o koronavirusu, među kojima su i pristalice raspuštene opozicione Kambodžanske partije za nacionalni spas.

Hjuman rajts voč je izvijestio o hapšenju i ispitivanju 14-ogodišnjakinje koja je na društvenim mrežama prenosila navode o o slučajevima oboljelih od Kovida-19 u njenoj školi i provinciji.

Filipinski parlament usvojio je poseban zakon koji je predsjedniku Felipeu Duterteu dao vanredna ovlašćenja, navodi AP i dodaje da je novim zakonom "širenje lažnih informacija o krizi Kovid-19 na društvenim medijima i drugim platformama" proglašeno za krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna do dva mjeseca i novčana kazna do oko 19.500 američkih dolara.

Najmanje dvoje novinara je optuženo za širenje lažnih vijesti o korona krizi, navodi AP i prenosi reči Arijesa Arugaja sa Filipinskog univerziteta da se strahuje da će Duterte iskoristiti veća ovlašćenja da uguši neslaganja i da se obračuna sa političkim neistomišljencima.

AP podsjeća i da je u pandemiji koronavirusa Egipat protjerao dopisnika britanskog Gradijana zbog izvještaja u kojem je prenijeta studija koja dovodi u pitanje zvaničnu evidenciju broja oboljelih u toj zemlji.

Irak je suspendovao rad izvještačima Rojtersa na tri mjeseca uz kaznu od oko 20.800 američkih dolara zbog navoda da je stvarni broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Iraku mnogo veći od onoga što se zvanično saopštava.

Preporučujemo za Vas