SZO: 90.000 mrtvih u Evropi, 'ne spuštajte gard'

Uprkos "ohrabrujućim znacima", broj slučajeva se u Evropi gotovo udvostručio u poslednjih deset dana, dostigavši skoro milion, navodi SZO
3367 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz milanske bolnice, Foto: Beta/LaPresse/Claudio Furlan
Detalj iz milanske bolnice, Foto: Beta/LaPresse/Claudio Furlan

Sa više od 90.000 mrtvih, Evropa je i dalje "u oku oluje" - pandemije novog koronavirusa, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), dok je nekoliko vlada odlučilo ili razmatra da ublaži zabrane uvedene radi sprečavanja širenja bolesti.

Uprkos "ohrabrujućim znacima", broj slučajeva se u Evropi gotovo udvostručio u poslednjih deset dana, dostigavši skoro milion, navodi SZO.

Ta organizacija UN zbog toga poziva evropske lidere da "ne spuštaju gard" i da pre ukidanja ograničenja osiguraju da epidemija bude pod kontrolom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je odlučio da odloži veliku vojnu paradu koja se održava svakog 9. maja, a Velika Britanija, jedna od najugroženijih evropskih zemalja (13.729 mrtvih), produžiće mjere ograničenja izlaska građana napolje za najmanje tri nedelje.

Otkako se pojavila u Kini u decembru, bolest je zarazila više od dva miliona ljudi širom svijeta i usmrtila više od 137.000, uključujući više od 90.000 samo u Evropi, po ralunici AFP-a iz zvanični izvora.

Više od 4,4 milijarde ljudi, ili skoro 57 odsto svjetske populacije, je zatvoreno u karantinu, ili je pod vanrednim stanjem ili ih vlasti prisiljavaju da ostanu kod kuće.

SZO je u utorak naglasila da je "svijet na prekretnici" i preporučila veoma oprezne i veoma postepene izmjene uvedenih ograničenja da bi se izbjegao drugi talas infekcije.

Zabrinute zbog dramatičnih posljedica ograničenja po privredu i navodeći smanjenje broja hospitalizacija, nekoliko evropskih zemalja počelo je da radi na planovima za ublažavanje ograničenja.

Švajcarska je za četvrtak najavila "sporo" i "progresivno" puptanje građana napolje od 27. aprila, dok Nemačka planira da uskoro otvori neke prodavnice, a od 4. maja osnovne i srednje škole.

U srijedu se skoro polovina đaka u Danskoj vratila u školu.

Austrija je u utorak ponovo otvorila male prodavnice, a neke radnje je otvorila i Italija, druga najugroženija država na svijetu sa 21.645 umrlih.

U Španiji (19.130 umrlih) dio zaposlenih se vratio na posao. Međutim, ostajanje kod kuće bi trebao se produži i posle 25. aprila.

Francuska (17.167 umrlih) takođe priprema postepeno popuštanje ograničenja od 11. maja.

Za Rusiju, koja svakodnevno obara rekorde po broju inficiranih (27.938 bolesnih i 232 umrla), za sada nema ni govora o popuštanju mera.

Gradska uprava Moskve, glavnog žarišta zaraze u Rusiji, požalila se zbog nepoštovanja naređenja da se ne izlazi napolje: "Nažalost, stanje se ne popravlja; naši sugrađani hodaju ulicama, šetaju, igraju se na igralištima, idu u parkove, okupčjaju se oko roštilja".

Bonus video: