Bolsonaro smijenio ministra zdravlja prije očekivanog vrhunca epidemije

"Treba da budete sigurni da smo se do sada dobro borili. Ali mi smo na početku bitke", rekao je Mandeta kolegama iz ministarstva poslije objave da se povlači s funkcije
1996 pregleda 0 komentar(a)
Bolsonaro i Mandeta, Foto: AP
Bolsonaro i Mandeta, Foto: AP

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro smijenio je ministra zdravlja Luisa Enrikea Mandetu poslije niza neslaganja o naporima na suzbijanju novog korona virusa.

Bolsonaro je uklonio popularnog predvodnika borbe protiv koronavirusa nekoliko nedjelja prije očekivanog vrhunca epidemije u Brazilu.

"Treba da budete sigurni da smo se do sada dobro borili. Ali mi smo na početku bitke", rekao je Mandeta kolegama iz ministarstva poslije objave da se povlači s funkcije.

Mandeta je stekao podršku naroda poslije zahtjevajući široke mjere izolacije koje su primjenili guverneri saveznih država.

Suprotno ministru, Bolsonaro je više puta opisao virus kao "mali grip", navodio da bi obustavljanje privredne aktivnosti napravilo više štete nego izolacija samo rizične populacije, i hvalio nedokazanu efikasnost leka protiv malarije u liječenju bolesti kovid-19.

"Život nema cijenu, ali ekonomija i zaposlenost treba da se vrate u normalu", rekao je Bolsonaro u četvrtak.

On je kazao da Mandetu neće da osuđuje i kritikuje i dodao da je njegov odlazak iz Vlade "sporazumni razvod".

Za Mandetinog nasljednika Bolsonaro je izabrao onkologa Nelsona Teiha.

Bonus video: